DJ stream 2 módszer, hogy szóljon jobban az élő adásod

Az élő DJ stream adások egyre népszerűbbek a kialakult helyzet miatt. Egy igazán fontos kérdés mégis akad: „Hogyan tudom az audio hangzást is nagyszerűvé tenni?” 

Elvégre, sokunknak végig kell ülnie a visszhangos, halk „livestreameket”, tele háttérzajokkal.
Majd hamarosan rájössz arra, hogy nem a legjobb ötlet, ha előkapod a telefonodat. Utána ráböksz a ’Live’ opcióra a streaming applikációdon belül és a telefonod mikrofonjára hagyatkozol.

Tehát ebben a cikkben, két módszert fogok mutatni neked, hogy tudod jobbá és minőségibbé tenni az élő közvetítésed. Felveheted a versenyt másokkal, ha követed a tanácsaimat.
Emelkedj a többség felé és szóljon jól a közvetítésed. Végül is a kevésbé tökéletes vizuál megbocsájtható egy élő DJ streamnél, na de az audio? Tökéletesnek kell lennie. 

Hogyan kell készíteni?

Dj stream első módszer: Használd a “mono microphone hack”-et

Tudtad, hogy mikor a vezetékes fülhallgatót egy telefonhoz vagy tablethez csatlakoztatod, akkor nem csak a fülhallgatón keresztül hallod a zenét? A fülhallgatóba épített kis mikrofon segítségével beszélni is tudsz. (A kis műanyag rész, ami a szád környékén helyezkedik el ha a füledbe van a fülhallgató)?

Meg tudjuk „hackelni” a mikrofon bemenetét (input), hogy kiváló minőségű hang bemenetet biztosítsunk a dj-setünkhöz. Bármi, amit bedugunk át fogja venni a telefon vagy a tablet mikrofon feladatait. Ezzel pedig azt akarjuk, hogy a telefonba közvetlenül küldjük az audio jelet.

dj stream

 

Telefon/tablet

Először is szükséged lesz egy telefonra vagy tabletre, ami működik ezekkel a típusú fejhallgatókkal. Nagyon fontos, hogy amikor beszélsz a mikrofonba a vezetékes fülhallgatóval/mikrofonnal csatlakoztasd a telefonhoz vagy tablethez. Ez az, amit a telefon „hall” – nem pedig a belső mikrofonja.

Abban az esetben, ha sokkal modernebb telefonod van, aminek nincs fejhallgató bemenetele. Abban az esetben győződj meg róla, hogy az az átalakító „visszaadja” a fejhallgató-csatlakozó biztosítja a mikrofon bemenetet is. Enélkül ez a módszer nem fog működni.

 (A legjobb módja a tesztelésnek az, ha megnyomod a „rögzítést” a telefonon vagy a tabletbe beépített hangrögzítő alkalmazásában a rögzítést és megnézed, hogy ha megérinted a fejhallgató vezetékébe épített kis mikrofont, van e csúcsérték a felvételnél. Vagy csak tedd nagyon közel a szádhoz és adj ki hangos hangot! Hallgasd vissza a felvételt és akkor látni fogod biztosan, hogy működik e az a mikrofon.)

Miután ellenőrizted, hogy ez működik, a DJ kontrollert vagy a keverőt csatlakoztatnod kell ehhez a bemenethez. Szükségünk van egy vezetékre. Ez vezeték a kontroller tartalék kimenetéből a telefonunk fejhallgatójába / mikrofon aljzatába megy (vagy az adapter a telefonunkhoz).

TRRS csatlakozó

A műszaki kifejezés, arra a bemeneti csatlakozóra, amely a telefonokon és tableteken képes mikrofon bemeneti jelet is fogadni, azt „TRRS”. Minijack aljzatnak nevezzük.
Valójában meglehetősen nehéz megtalálni az egyik végén ilyen dugóval, a másik végén pedig egy pár RCA-val. (Vörös és fehér csatlakozókkal, amelyek csatlakoztathatóak a DJ-készülékeinkhez). A legjobb megoldás erre, ha két vezeték vásárolunk: Egy TRRS hím TRS női vezetékhez. A TRS hím 2 x RCA hím vezetékhez.trrs kabel dj stream

 

Az egyik népszerű TRRS-TRS kábel a Rode SC4 itt.
Itt található egy példa egy TRS – 2 x RCA vezetékre, amit használhatsz arra is, hogy kiváló minőségű felvételt készíts hordozható készüléken, ha esetleg valamikor terepen akarsz rögzíteni.  

Ha felvétel készítésére kerül sor a DJ felszerelésünkről, probléma merülhet fel. Ugyanis a DJ vezérlőnknek lehet, hogy csak egyetlen sztereó kimenete van. Abban az esetben ha ez így van, akkor az egyetlen kimenetet „meg kell osztani”. Így továbbra is csatlakoztathassuk hangszóróinkat (hogy halljuk a DJ settünket), miközben a jelet a telefonunkba vagy tabletünkbe továbbítjuk. A legolcsóbb módja ennek, ha egy RCA elosztó kábelt vagy RCA elosztó adaptert (eket) használunk:

Rca adapter

Itt egy példa RCA elosztó adapterhez. Itt pedig egy RCA elosztó kábel. 

Összességében ez a módszer olcsó, és az egész terhelés jobb, mintha csak a telefon belső mikrofonjára támaszkodnánk, mert tiszta, közvetlen audio bemenet táplálja. 

Azonban, ez csak monoban van (telefonoknak csak egy mikrofon bemenetük van), és egy mikrofon bemenet, nem pedig vonal szintű bemenet. A probléma itt pedig az, hogy a mikrofonbemenetelek nagyon csendesek, tehát a telefon ezt várja el és nagyon erősíti a bejövő jelet.
Dj eszközeinkből erősített jel érkezik, amelyet „vonal” (line) szintű jelnek nevezünk. Tehát elég könnyű torzítani a jelet, ha túlvezéreljük az eszközt (kontrollert).

Néhány TRRS – TRS kábel rendelkezik beépített „csillapítókkal”, amely próbálja ez számodra megoldani. Ilyen például a Headset Buddy Line-Level Audio Adaptor.

Bármelyik utat is választjuk, a legjobb módja annak, hogy ellenőrizd, hogy minden jól szól, az ha elindítunk egy tesztfelvételt. Rögzítjük a pultunk kimenetét, majd a hangerőt állítsuk be úgy hogy a jel még ne torzuljon. Majd ezután hagyd szabadon a kontroller kimenetét. A hangerő beállításához a szobádban inkább a monitor hangszóróinak a hangerő szabályozóját használd – lehet, hogy kissé hangosabbak lesznek a szokásosnál.

2.  DJ stream módszer: Használj audio interfészt (hangkártya)

A hangkártya használata egy jóval professzionálisabb módszer erre. A hangkártya veszi a jelet a kontrollertől vagy a keverőtől és digitális jellé alakírtja, mielőtt elérné a telefont/tabletet.
Ezután lightning / USB-C / mini-USB / USB csatlakozó segítségével továbbítja a (kiváló minőségű, sztereo) digitális jelet közvetlenül a telefonra vagy tabletre (vagy akár számítógépre).

Ebből adódóan nem kell aggódnod a fejhallgató bemenetele miatt – csak egy hangkártyára van szükséged, amely működik bármely telefonnal vagy tablettel, amelyről streamelni szeretnél, és egy megfelelő kábelre, hogy bekötsd a kontrollert/keverőt a hangkártyába. 

Hangkártyák lehetnek „be” vagy „ki” – azaz digitális jelet tudnak analóggá alakítani vagy analógot digitálissá –, vagy mindkettőt. Olyanra van szükséged, aminek legalább két bemenete van (ami azért szükséges, hogy sztereóban tudjuk rögzíteni a mixerből vagy kontrollerből érkező audio jelet).
Tehát egy olyan hangkártya, mint a Traktor Audio 2, például nem működne.

Dj stream hangkártyák

Attól függően, hogy milyen hangkártyát veszel, egyes hangkártyák lehetővé teszi, hogy a hangszórókat a monitor kimenetelbe bekössed: ez azt jelenti, hogy ha a DJ kontrollerednek nincsen felesleges kimenetele a streaming eszközhöz (tehát nem tudod a hangszórókat és a streaming eszközt bedugni egyszerre), a megoldáshoz nincs már szükséged RCA elosztó adapterre vagy RCA elosztó kábelre; helyette csak csatlakoztatnod kell a hangfalat a hangkártyába. 

Az a probléma a hangkártyákkal, hogy elég nehéz olyat találni, amely csak Dj stream-re a célra való:
A legtöbbet arra tervezve, hogy zenészeknek be tudják kötni a gitárokat, billentyűket, mikrofonokat és egyéb más eszközöket a rögzítő szoftverbe a telefonon, tableten vagy számítógépeken, ebből kifolyólag sok felesleges funkcióval rendelkezhetnek.

Mindenféleképpen biztosra kell menni, hogy a hangkártya, amit vettél hibátlanul működik, azzal amiről stremalni fogsz; ha ez egy iPhone vagy iPad, akkor ellenőrizze, hogy működik-e vele, vagy legalább USB kompatibilis. Bármilyen eszköz, amit használsz, győződj meg róla, hogy a hangkártya rendelkezik a megfelelő bemenetekkel – manapság ez általában USB-C vagy Lightning, de sok régebbi hangkártyának régebbi a bemenete is (micro USB Androidhoz a leggyakoribb), tehát mielőtt megveszed ezeket mindenféleképpen ellenőrizd.

irig djstream

A legkedveltebb hangkártya most a IK Multimedia’s iRig Stream.

Ez régi és új stílusú USB kábelekkel is érkezik, plusz lighning kábellel, és van fejhallgató kimenete, amiről már korábban is beszéltünk, ezáltal hozzá tudsz kötni kisebb kontrollereket is, amelyeknek nincsen külön hangszóró és valamilyen egyéb másodlagos kimenetele, hogy felvételt készítsünk közvetlenül róla. 

Forrás: digitaldj tips

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük