A dobosok talán csak elfogultságból mondják, hogy a zenénél a dob a lényeg, bár azért más ütősök is fontosak. Egy dologban egészen bizonyos: dob és ütősök nélkül egy zene nagyon sokat veszítene az erejéből. Az dobok adják az ütemet, biztosítják a zene alapját. Ezért is kezdi számos producer a zeneírást az dobokkal.

Dob drum rack

Az Ableton “Drum Rack”-je kreatív és egyben komplex munkát tesz lehetővé. Nem csak egyesével szerkesztheted a dob hangmintákat, de dobkészleteket is létrehozhatsz, klippekbe rendezheted őket, valamint effekteket tehetsz rájuk, mintha csak egy hangszer lenne.

Ebben a leírásban bemutatjuk az alap dobprogramozást az Ableton Live-ban, amely egy induló tudást ad ahhoz, hogy elkezdj beateket készíteni. Érintőlegesen több eszközt is be fogunk mutatni, amelyek a hangok szerkesztését szolgálják, illetve finomhangolhatják a makró vezérlőket és effekteket.

Először is szükségünk lesz hangmintákra vagy dob szintetizátorra. A leírásban előre elkészített dob sample lesz az alapanyag. Miután találtál néhány hangmintát, keresd meg őket az Ableton tallózójában a “Drums” vagy “Instruments” fül alatt. Mindkét fülnél találsz egy hangszert, amelyet “drum rack”-nek hívnak. Húzd a racket a trackre, vagy kattints duplán a racken, ezáltal új tracket hozol létre neki. Ha ezzel megvagy, látnod kell egy kicsi, 4×4-es padot:

dob készlet 1

dob készlet 1

Ez a 16 látható pad további hét szett 16-os paddal rendelkezik. Bal oldalt láthatod az inakívakat, de most az alap 4×4-est fogjuk használni. A kiválasztott sample-öket egyesével kell a padokba importálnunk. Ezt több módon tehetjük meg: vagy a fogd és vidd módszerrel (Ableton tallózójából vagy akár az asztalról), vagy beléphetünk a gyorscsere üzemmódba a jobb felső sarokban lévő gombra kattintva, amely a mentés gomb mellett van. Ebben a módban a padra kattintva, majd egy hangmintára kattintva azonnal be tudod importálni a kívánt fájlot. Ez a mód nagyon hasznos, ha röptében akarsz kipróbálni több sample-t.

dob készlet 2

Érdekel, hogyan lehet dobokat készíteni? Jelentkezz a képzésünkre!

Alap dobkészlet

Az alap dobkészlet néhány hangot tartalmaz: kicket, pergődobot, cintányért, tomot stb. Miután betöltötted őket, a groove-ot össze kell állítani, ehhez pedig először egy klippet kell létrehozni. Duplakattintással egy üres clip sloton tudunk újat készíteni. Az új klippet zöld színnel láthatod az alábbi képen:

dob készlet 3

Az új klip helye

Kattints a klippre, hogy lásd a szekvenszer nézetet.

dob szekvenszer

Szekvenszer nézet

Bal oldalon függőlegesen sorakoznak oldalt a dobok. A rácsozatot jobb kattintással tudod beállítani (az osztások számát be lehet állítani negyed hangtól 30 másodperces hangig). Kattints, hogy egy hangot megjelölj lejátszásra. Sok producer szerint dobok szekventálására valamilyen vezérlőfelület használata a legjobb, mint például egy Akai MPC vagy Ableton Launchpad, mivel sokkal természetesebb hangzású, ha egy valódi dobos játszik egy dob szettben.

mpc

MPC2000

Az egyszerűség kedvéért az Ableton szoftveren belül maradunk, de ha kíváncsi vagy, akkor valamilyen vezérlőfelületet is kipróbálhatsz, ha az élő produkciók felé akarsz menni. Ha egy ilyet használsz a hangok eljátszásához, akkor lehet, hogy segítségre lesz szükséged. A “Quantize” funció automatikusan a kiválasztott rácshoz igazítja a hangokat. Ahhoz, hogy hozzáférj ehhez a funkcióhoz, kattints a hangon vagy hangokon, amiket igazítani akarsz, majd kattints a jobb egérgombbal.

quantize

Most, hogy már vannak hangjegyeid berajzolva, játszhatsz velük. A szekvenszer ablakban több dolgot is vezérelhetsz. Az első “velocity”, amellyel a hangzás erősségét, a leütés erejét tudod szabályozni. Ezt úgy teheted meg, hogy a hangjegyre kattintva kiválasztod a megfelelő fadert a hangjegy alatt (a szekvenszer legalján). Ezzel a módszerrel jól tudsz egy érzést, egy dinamikát adni a dallamnak.

szekvenszer

Szekvenszer

Dob rácsozás

A rácsozást ki is tudjuk kapcsolni, hogy a hangokat egy kicsit arrébb vigyük, ezzel lengő hatást létrehozva, így a dallam emberibb lesz. A “Drum Rack” beépített makró vezérlőket is tartalmaz, amelyeket effektekhez és hangmintákhoz rendelhetünk. Az Ableton automatikusan beállít egy high és low cutot, tone knobot, attack, decay, pitch és hangerő vezérlőket a “glue” kompresszorral egyetemben, de saját ízlésednek megfelelően egyedi elemeket is állíthatsz.

Lent láthatunk egy samplert, amely a drum rackhez van csatlakoztatva. Rendkívül sok paramétert szabályozhatsz, így téve egyedivé a hangot. Próbálkozz, kísérletezz, így biztosan fogsz találni egy neked tetsző eredményt!

drum rack

Drum rack

Az utolsó lépés, hogy effektet adjunk a teljes drum rackhez, ami az egész dallamra hat. Szerencsére ez egy rendkívül egyszerű lépés. Válasszuk a dob tracket, majd egyszerűen húzzunk egy effektet rá. Fel fog bukkani a chainben a drum rack mellett. Az alábbi példa a Vocoder effektet mutatja:

Ableton Vocoder

Ableton Vocoder

Azzal kísérletezve, hogy más-más effekteket és plug-ineket teszel a láncolatba, remek hangzást tudsz készíteni úgy, hogy csak az Ableton beépített eszközeit használod. A dob a zene alapeleme, így mindeképpen érdemes időt szánni rá, hogy igazán minőségi legyen az eredmény. Nem is gondolnád, mennyit tud dobni egy zenén!

Ha érdekelnek a dobok nézd meg következő videóinkat is!

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket képzéseinkből!

[mc4wp_form id=”2149″]

Skeldar

Forrás: MMMMaven