Lábdob kinyerése meglévő zeneszámokból!

Ebben a videóban végre te is meg tanulhatod, hogyan nyerd ki a legjobb kickeket (lábdob) egy-egy népszerű zeneszámból, hogy később felhasználhasd saját szerzeményeidben! Ha tetszett iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Mi is az a lábdob vagy kick?

A kick a legfontosabb eleme az elektronikus zenének manapság, ha a lábdob nem üt elég nagyot a zene se lesz ütős. A mai producerek egyik legnagyobb kihívása, hogy zenéikhez a lehető legjobb lábdobot megtalálják. A lábdobhoz viszonyítjuk a többi hangszert is hangerőbe. A legnehezebb feladat a lábdob és basszus tartomány megfelelő kimixelése.

A lábdob részei

A lábdob alapvetően három részből áll. Van az úgy nevezett tranziens ez az első leghangosabb úgynevezett peak, amit meghallunk a kickből. Ennek a megfelelő kialakítása elengedhetetlen a jó lábdob létrehozásához. A kick második része az úgy nevezett body, ami lényegében egy szinusz hullám, ami a mélységét és karakterét adja a lábdobnak. Ezt a részt sokszor szintetizátorokkal hozzák létre egy sima szinusz hullám segítségével. Itt legfőképp a hosszúság és az amplitúdó, ami lényeges. Az utolsó része a Kick-nek a tail avagy a farok. Ez már a teljes képet figyelembe vége nem annyira hangsúlyos, de érdemes ezt is egy külön kick-ből kinyerni.

Lábdob szintetizátorok

Többfajta kick szintetizátorral van lehetőségünk lábdobot létrehozni. Az egyik ilyen a Kick2 amiben szinte minden aspektusát megtervezhetjük hangszerünknek. Rendkívül sok beállítási lehetőséget kínál kezdve a tranziens típusán át egészen a kick egyes részeinek hangmagasság beállításáig. Beépített Limiter-e és kompresszorra EQ-ja már a később processzálást is magába foglalja.

Másik ilyen kick szintetizátor a BAZISM2, ami ugyan jóval egyszerűbb mint az előző szintetizátor, azonban a body és tail létrehozására teljesen alkalmas. Tranziens oldalról, viszont igen csak elvérzik. Legfőképp a régebbi TR-808as dobokhoz hasonlít.

 

Tetszett a poszt érdekel a zeneszerkesztés többet tanulnál a lábobokról?? Akkor jelentkezz iskolánkba!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedveznényeket kurzusinkból!

[mc4wp_form id=”2149″]

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük