Végre elérkezett az idő! Elmész a fellépésedre, de otthon hagytad a DJ kontrolleredhez az USB kábelt. Esetleg valaki italt löttyintett a felszerelésre, vagy csak a tárcsák úgy döntöttek, hogy nem működnek tovább. A nagy izgalomban ki is hagyhat az ember agya és elfelejtheti elvinni a kontrollert. Bármi is legyen a probléma, egy laptop beüzemelése hasznos lehet, amikor a show-nak mennie kell! A következő sorokban ismertetünk 5 nagyszerű tippet, ami egy „professzionális” laptop DJ show-hoz kell.

1. Ismerd meg a szoftver képességeit

Nem minden laptop DJ szoftver képes teljes értékű funkcionalitással működni kontrollerrel vagy valamilyen audió interfész nélkül. A Serato DJ-nek például egy kompatibilis hardverre van szüksége ahhoz, hogy DJ-zéshez használhasd. Néhány program azonban jobban testreszabható, mint mások. A Virtual DJ 8 vagy a djay Pro 2 számos gyorsbillentyűs lehetőséggel rendelkezik, így billentyűzettel is könnyű kezelni őket. A Virtual DJ 8 még a saját szkriptek használatának lehetőségét is megadja, ha igazán finomhangolni kell.

Mielőtt útra kelnél, mindenképpen mélyrehatóan ismert meg a szoftvered képességeit és korlátait. Használható-e cucc külön hardver nélkül, mint pl. a Traktor és a Virtual DJ, vagy fel kell oldani egy kompatibilis eszközzel ezen képességeket, mint a Serato DJ-nél? Ha ez utóbbi a válasz, akkor nem árt egy pót kontrollert becsomagolni vagy audiointerfészt használni. A Denon DJ DS1 egy jól példa a Serato DJ-hez.

Laptop dj kontroller

Laptop DJ kontroller

2. Használd a 80/20-as szabályt a gyorsbillentyűknél laptop DJ esetén

Nem szükséges minden kombinációt memorizálni ahhoz, hogy használhassad a szoftvert, számos fellépést le tudsz nyomni az alapok ismeretével. A gazdaságban a 80/20-as szabályként vagy Pareto-elvként ismert megfigyelés szerint az erőfeszítések 20%-a hozza az eredmények 80%-át. A DJ-zés esetében a kombinációk 20%-ának ismerete nagyjából a használt funckiók 80%-ához elég.

Tanuld meg a kulcsfontosságú parancsokat a vezérléshez (play, cue, stop), keresd meg, hogy hogyan kell ki-bekapcsolni az effekteket, illetve hogyan kell hatékonyan EQ-zni stb. Gondold végig, hogy milyen lehetőségeket kínál egy kontroller és keresd meg ezen funkciók gyorsbillentyűit!

Érdekel a laptop DJ-zés?

3. Kellékek csomagolása vészhelyzetre: laptop DJ kellékek

Egy elosztó kábel rendkívül fontos, hogy előre meg tudd hallagtni és összefűzni a zenéket. Ez a kábel lehetővé teszi, hogy meghallgassad a zenét a következő trackhez a fejhallgatódon anélkül, hogy a főhangszórón adnád ki a jelet. Ha nincsen szükséged fejhallgatóra cue-inghoz, akkor egy 1/8″ – RCA kábel is elég. Érdemes eltenni még egy kicsi, vezeték nélküli egeret is a nagyobb rugalmasság érdekében, ha kiáll a kezed a billentyűzet és a touchpad használata közben.

Egy billentyűzet-borító is nagyon hasznos tud lenni, főleg egy olyan, amelyen fel van tüntetve az összes alap kombináció a DJ szoftverhez. Ilyet külön lehet készíttetni is, ha esetleg szükség lenne rá. Ha a billentyűzetnek van háttérvilágítása, az egyenesen szuper.

4. Válogasd és rendszerezd össze a zenéket

Amennyiben kontrollerrel és laptoppal DJ-zel, akkor két beviteli eszközöd is van a különböző feladatokhoz. A DJ kontroller a trackek tekeréséhez, effektezéshez, faderezéshez használható, míg a laptop a trackek kereséséhez.

Mivel a tekerés és a keresés ugyanazon az eszközön zajlik (vagyis a billentyűzeten), ezért különösen oda kell figyelned a szervezettségre, hogy minél kevesebb időt tölts a merevlemezen való túrkálással. Legyen minden playlist friss, a könyvtáraid jól szervezettek, hogy csak pár gomb megnyomásával megtaláld, amit keresel. A merevlemez legsötétebb zugaiban egy fellépés közben amúgy sincsen idő keresgélni.

laptop dj kontroller 2

laptop dj kontroller 2

5. Saját mapelés beállítása

Miután elsajátítottad az alapokat és már készségszinten kezeled a programot, ideje a gyorsbillentyűkre egy alaposabb pillantást vetni. A saját kezedhez igazított kombinációkkal növelheted a hatékonyságodat. A Virtual DJ 8-ban például pár gombbal lehet vágni és scratch-elni.

Az igazán fejlett képességekhez, mint például a samplerhez vagy performance padokhoz is készíthetsz saját billentyűs elérést. A cél, hogy minél könnyebben elérd őket közvetlenül vagy Shifttel. Itt már jobb, ha beleolvasol az adott program dokumentációjába.

Összegzés

Lehetséges kizárólag laptoppal DJ-zni, de sokkal intuitívabb és szórakoztatóbb egy valódi kontrollerrel. Előfordulhatnak viszont olyan helyzetek, hogy csak a laptopra hagyatkozhatunk, így mindenképpen fel kell készülni ennek az alternatív lehetőségnek a használatára.

Forrás: DigitalDJTips