Mikrofon vásárlás manapság ilyesztő feladat tud lenni, tekintve az elérhető mikrofonok számát. Rengeteg féle fajta és típusú mikrofon közül tudunk manapság válogatni. Ez a cikk arra hivatott, hogy technikai oldalról kicsit jobban bemutassa a különböző mikrofon típusokat. Remélhetőleg a cikk segít titeket abban, hogy megfontoltabb vásárlási döntést hozzatok a jövőben!.

Az irány karasztikai megértése különböző mikrofonok esetében

Az irány karakterisztika lényegében a mikrofonok területi érzékenyésgét hivatott reprezentálni, ahogy különböző mikrofonok reagálnak környezetükre. Máshogyan megfogalmazva  a mikrofon iránykarakterisztikája adja meg, hogy a mikrofon milyen irányból érzékeny a hangokra. Fontos megértenünk, a mikrofonok pozicionálását, hogy milyen területeken érzékeny és melyik részét blokkolja a sztereo térnek. Ezeknek az irány karaszterikáknak a pontos ismerete segítséget nyújthat a mikrofonok kiválasztásában és külső zajok kiszűrésében. Az alábbi ábrák a leggyakoribb iránykaraszterikák mikrofonok esetében.

 

Vese formájú cardioid mikrofonok

vese mikrofon

vese mikrofon

 

A mikrofon érzékelőjének síkbeli metszete vese alakot formál, innen ered az elnevezés is. Főként egy irányból érzékenyek. Mivel a többi irányból k
evésbé érzékenyek, jól kiszűrik a külső zajokat. A vese (Cardoid) tipusú mikrofonok a szemben lévő hangokra koncentrálnak és mindent kiszűrnek a hátsó és oldalsó térből. A frontális mikrofonok elsősorban élő felvételeknél fejtik ki legjobb hatásukat, ahol a környezet zajok kiszűrése elsődleges és legfontosabb. A Cardoid mikrofonok manapság a legelterjetebbek.  Az élőfelvételtől a hangszer felvételig sok féle típusuk előfordué. Ennek a mikrofon típusnak a hátránya, hogy színezi a mély tartományban található frekvenciákat, ha túl közel rakjuk a mikrofont a forráshoz. Ezért nagyon fontos az elhelyezés.

 

 

cardio mikrofon

cardio mikrofon

Supercardioid és Hypercardioid Mikrofon

 

supercardoidEz a két mikrofon típús jóval irányítotabb/pozicionáltabb a  cardioid társainál és az érzékenysége is kisebb a térben. Ezek a mikrofonok jóval izoláltabbak és ellenálóbbak a viszhangokkal és gerjedésekkel szemben. A nagy zaj ellenállóképességük képessé teszi őket a hangos színpadok és zajos stúdiókban való használatra. Azonban az irány karakteresztikájuk miatt ahogy az ábrán is látható a hátsó zajokra érzékenyebben reagálnak. Ezért nehéz olyan pozicióba tenni őket, ahol nem szűrődnek be a studió monitorok hangjai valamint dobfelszerelések zajai.

 

 

supercardoid mikrofon

supercardoid mikrofon

 

Omnidirectional Mikrofon

 

 omnidirectional

Az gömbkarasztikájú (omnidirectional) mikrofonok sajátossága, hogy minden hangot rögzítenek minden irányból. Ezen típusú mikrofonok sokkal naturálisabbak az elözőekben felsoroltaknál, mivel nincsenek pozicionálva és ezért kiküszöbölik a visszaverődéseket. Ezeket a mikrofonokat elsősorban különböző típusú kiváló akkusztikai tulajdonságokkal rendelkező stúdiok, szobák és egyéb helyszinek akkusztikájának rögzítésére használják. Jól használható például, amikor asztalnál lévő társaság beszélgetésének a felvételéhez: egy gömbkarakterisztikájú mikrofont az asztal közepére helyezünk. Kivállóan alkalmazhatóak több hangszeres felvételre, amennyiben a külső zajok jelszintje alacsony. Azonban előnye egyben hátránya is mivel könnyen gerjed és szinte minden zajt felvesz a környzetében ezért nem ajánlatos olyan szobákban helyszíneken használni amik nincsenek megfelelően akkusztikailag kezelve.

omni direct mikrofon

omni direct mikrofon

Figure-8 Mikrofonok

 

figure 8 A Figure 8 mikrofonok két irányból elől hátul rögzítik a bejövő hangokat. Ezek a mikrofonok 8-as alakú sebesség mikrofonok. Az ilyen mikrofonok érzékelőjének metszete egy nyolcas számjegyre hasonlító alakot mutat. Ebből adódóan két különböző irányból érkező hangokra érzékeny. Az ilyen mikrofonok leginkább emberi beszéd rögzítésére használhatók. Sokszor használják őket több hangszer és sztereo felvételre egyaránt. A legtöbb rádió stúdióban használt kondenzátor beszédmikrofon ilyen karakterisztikával is rendelkezik. A nyolcas karakterisztika jellemzője a közeltéri hatás (proximity effect), amelynél a mikrofont közelítve a hangforráshoz, egyre jelentősebb mélyfrekvenciás emelés lép fel.

 

figure 8 mikrofon

figure 8 mikrofon

Puska Mikrofonok

 

 puska

A nagyon éles nyalábolású mikrofonokat puskamikrofonoknak nevezik, mert általában nagyobb távolságból a hangforrást „megcélozva” történik a felvétel. Erősen egy irányból veszik a hangot. Használható például erdőben madárhangok felvételére. Ezeknek a mikrofonoknak hosszabb házuk van, oldalán réseléssel, a mikrofon kapszula pedig a cső végén van. A csőben kialakuló irányfüggő hulláminterferencia teszi lehetővé, hogy az oldalról beeső hanghullámokból minél kevesebb jusson el a membránig. Ezáltal nagyon jó zajszűrő képessége van. Ezen felül még sport közvetítésekre is használják. Hangminőség szempontjából viszont hagynak kivánni valót maguk után. Jövőhéten folytatjuk mikrofonos cikkünket addig is nézd meg videóinkat és iratkozz fel youtube csatornánkra !

shotgun mikrofon

shotgun mikrofon

 

Inbetween

Érdekel a mikrofonozás? Gyere el bemutató napunkra és ismerkedj meg iskolánkkal.