Manapság a hírnév egyik feltétele a rádió mix vagy az, hogy rendszeresen legyen rádióműsorunk, podcastunk. Nem véletlenül van ez így.  Nevünk úgy terjed a leggyorsabban, ha saját rádiómixeket csinálunk és így népszerűsítjük munkásságunkat. A rádiómixeket manapság már nem élőben veszik fel, hanem erre szakosodott programokkal állítják elő (ilyen szoftver például az Ableton), amelyek sokkal gyorsabb és pontosabb átmeneteket tesznek lehetővé. Az sem egy elhanyagolható szempont, hogy egy laptopon is könnyedén készíthetünk mixeket és podcastekat akár az otthonunktól, stúdiónktól távol. A videókban bemutatott eszközökön túl rengeteg új fogást is bemutatunk iskolánkban, a Sonic Schoolban.

Rádió mix miért pont Abletonban?

Az Ableton alapvetően Live-ozásra készült azonban az idők folyamán teljes értékű zeneszerkesztő szoftverré nőtte ki magát. Talán az egyetlen DAW, amiben igen fejlett warp mechanizmusának hála könnyedén tudunk saját rádió mix-et is készíteni.

Mi az a WARP miért fontos a rádió mix szempontjából!

A warpolás nagyon leegyszerűsítve az ütemre igazítást jelenti. Több fajta warp mechanizmust is megkülönböztetünk. Az egyik legfontosabb a beats, ami rövid loopok ütemre igazításában segít. A Re-Pitch áll a legközelebb a Dj-ézéshez. Itt ha változtatjuk a BPM-et, akkor változik hangmagasság is. Három BPM-enként egy fél hanggal feljebb kerül az adott zene hangmagassága. A Komplex és Komplex pro ezzel szemben a sebesség változással ellentétben megtartja a hangmagasságot. Általában 5-6 Bpm-et még könnyedén lehet igazítani, viszont ennél nagyobb sebesség változás már problémás lehet. Többek között flangelődni fog a hang. Viszont minél jobb minőségű hangmintát használsz, annál kevésbé fog érződni ha manipulálod az adott hangot. A komplex és komplex pro ugyan a legjobb warpolás mód, viszont 10x annyi cpu-t használ mint a többi warpolás mechanizmus. A Tone és Texture ezzel szemben, olyan warpolást tesz lehetővé, amivel könnyedén ütemre tudjuk igazítani a pad szerű vagy fúvós és vonós hangszereket vagy atmoszférikus elemeket.

Tetszett a poszt? Érdekel a Dj és Podcastok készítése? Akkor jelentkezz iskolánkba!

 

Érdekel hogy készülnek a mixek? Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj egyedi kedvezményeket!