Template: egyszerűsítsd munkameneted Abletonban

Ebben a videóban Ranek megmutatja, hogyan tudjátok le egyszerűsíteni a zeneírás folyamatát előre beálított template (sémák) használatával.

Mi is az a template?

A template alapvetően egy előre megszerkesztett séma, ami alapján különböző effekteket szintetizátorokat, audio, midi, group csatornákat tudunk beállítani.  Rengeteg használnak manapság templateket. Több fajta template létezik. Vannak, amiket azért készítenek, hogy könnyebben tudjanak elkezdeni egy számot. Másokat azért, hogy ne kelljen mindig előkeresni és fejben tartani a kedvenc pluginjeinket, szintetizátorainkat. Nagyban segíthet abban is hogy előre felrajzoljuk az arrangementet (zenefelépítés) és ez alapján építjük fel zenéinket. Sokaknak gondot okozhat, hogy kikerüljenek az olyan helyzetekből, hogy oda-vissza játszanak egy rövid zenei részletet vagy témát. Erre nagy segítség lehet, hogy ha már előre berajzoljuk illetve bejelöljük a főbb zenei egységeket. Mint például verse, drop, intro, build up.

Külön használhatunk template módszert ha mondjuk mixelni szeretnénk, ebben az esetben például nem kell betárazni szintetizátorokat, viszont kifejezetten erre a célra használt kompresszorainkat, reverbjeinket, Eq-ainkat bekészíthetjük.

Használj előre beállított billentyparancsokat

Az Ableton lehetőséget ad arra, hogy kiosszunk minden egyes funkciót egy-egy billentyűre. Ezt sokan nem használják ki. Például megteheten azt, hogy master csatornára beraksz egy Utility plugint és kiosztasz egy billentyűparancsot (hotkey)-t a mono kapcsolora. Ezzel egy billentyű lenyomása segítségével egyből mono kimentelűvé teheted a projekted, ami abban segít, hogy gyorsan ellenerőrízheted mono kompatibilitását a projektednek. Másik közkedvelt módszer, ha beraksz egy EQ-ut és egy HP filter segítségével 80 vagy 150hz-ig levágod a frekvenicákat egy billentyű segítségével. Ebben az esetben csak mélyeket fogod hallani és például sokkal gyorsabban összetudod illeszteni a kick-et és basst.  Dallam íráshoz is könnyedén használható ez a módszer például egy Arpeggiator midi effektet ki be kapcsolgathatunk akár több csatornán egyszerre, így könnyedén  változtathatunk ritmuson is. Fontos megjegyezni egy hotkey több funkcióra is kiosztható.

Ne felejtsd el a preference menüpontban elmenteni a kedvenc templated a save current set as default paranccsal. Vigyázzunk, hogy túlságosan azért ne pakoljuk tele a templatünket különféle pluginekkel mert könnyen lefagyhat az Ableton megnyitáskor.

 

Ranek

Tetszett a poszt érdekel a zeneszerkesztés az Ableton Live? Akkor jelentkezz iskolánkba!

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük