Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fill készítése FL Studio segítségével!

FILL KÉSZÍTÉSE FL STUDIO SEGÍTSÉGÉVEL!

 

Ebben a videóban a zenei elemek összekötését segítő úgynevezett fill zenei egységeket mutatunk be nektek.

 

Mi is az a Fill?

A fill (átkötés) lényegében bármi lehet, bármilyen hangszerből állhat. Legtöbbször dobokat használnak arra, hogy megoldják a zenei összekötéseket. Fx vagy effekt hangok is sokszor részét képezik ezeknek az átkötéseknek. Ebben a videóban a fill-eket pattern módban egy beépített dob géppel az FPC-vel fogjuk felépíteni. A hangok megfelelő kiválasztása elengedhetetlen egy jó átkötés felépítéséhez. Megismerkedünk az arpeggio midi effekt működésével illetve, hogy ennek segítségével hogyan tudunk véletlenszerű sémákat (pattern-eket létrehozni).

 

A különböző automatizációk nagyban segíthetik a véletlenszerűséget. Előkerül az Edison plugin is, amiben még érdekesebb dolgokat létrehozni az alapból midi beállítottságú FPC dobgép segítségével. Érdemes több felvételt is készíteni, majd audióként összevagdosni. A videó második felében a saját hangmintákat használunk, hogy még érdekesebb legyen az adott átkötés. Fontos megjegyezni, hegy különböző szintetizátor hangokat is berakhatunk az adott szekvenciába, hogy még pörgősebb legyen a átkötésünk. Természetesen, ha jól átgondolt koncepciónk van, akkor a véletlenszerűséget a minimálisra csökkenthetjük.

 

Póbáljunk meg minél több hangszer használni. Érdemes a tört ütemeket is kipróbálni. Mint például a triolák (triplets). Az FL Studio pattern módja és beépített sampler-re még több lehetőség ad, mint például egy Ableton esetében. Használd ki a DAW szekvenszered adta lehetőségedet. Ableton-ban ugyan másképp lehet ezt megoldani, viszont Live act-ként is kipróbálhatod az összerakott átkötéseket. Nem árt viszont Push 2 vagy Novation launchpad-eket beszerezni, hogy még kreatívabb és élőbb érzést tudj adni a fill-eknek.

 

További tartalmak

Amennyiben érdekelnek további videók és hasznos tartalmak, úgy látogass el FL Studio blogunkra, ahol további ingyenes videókat találhatsz a zeneszerkesztésről FL Studio környezetben. Már kapható az FL Studio könyvünk is, amiből akár otthon is megtanulhatod a zeneszerkesztés fortélyait. Amennyiben érdekel, itt megveheted tankönyvünket!

 

 

Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések