Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hogyan érj el akár 500000 lejátszást – tippek

HOGYAN ÉRJ EL AKÁR 500000 LEJÁTSZÁST – TIPPEK

 

Mi lehet az oka, hogy a zenéid nem kapnak akkora figyelmet, mint az ismertebb producerekéi? Sokan komoly munkát ölnek a zene elkészítésébe, azonban nem tudják mi hiányzik ahhoz, hogy előtérbe kerüljenek a blogokon. A következő lépések bemutatják, hogyan érhetsz el akár 500 ezres lejátszást, és szerezhetsz több ezer követőt, mindezt kevesebb, mint fél év alatt.


A legfontosabb az adatbázis megteremtése, amiből a későbbiekben dolgozni tudsz, és leírom azt is, hogyan tudod ezt hatékonyan felépíteni. Elsőként is hadd figyelmeztesselek: Email listát felépíteni nem könnyű feladat, komoly elszántságot követel. 
Igaz sok munkát igényel, de később meg fogod köszönni magadnak. Számtalan blogot és csatornát érhetsz el, és juttathatod el hozzájuk a zenéidet.

lejátszás

Adatbázis

A legfontosabb, hogy hatalmas adatbázissal rendelkezz. Minél több kontaktod van, annál nagyobb az esélyed arra, hogy valaki kiemeli a zenédet. A listában szerepeljenek blogok, YouTube csatornák, közösségi oldalak olyan formában rendszerezve, hogy az később azonnal, átláthatóan rendelkezésedre álljon. A Google Docs-ot kényelmesen használhatod erre a célra: bárhonnan elérhető, és egyszerre többek által is szerkeszthető.
A táblázat tartalmazza a következő oszlopokat: honlap, email, kapcsolati oldal, Facebook, TwitterInstagramYouTube. A lista rendben tartása kiemelten fontos ahhoz, hogy minőségi adatbázist hozz létre. Ezen felül megismerheted a kontaktok online szokásait/jelenlétét is. A következő módszerek mind segítségedre lesznek ebben.

 

Hypem

Azoknak, akik nem ismerik, a Hypem vagy Hype Machine egy webhely, amely nyomon követ több mint 800 különböző zenei blogot, és a blogok által posztolt zenéket egy beépített szavazó rendszer segítségével rangsorolja.
 Minél több „szívet” kap egy dal, annál magasabbra helyre kerül a sorban. Innen a következőképpen tudtok adatokat gyűjteni.
 Kiindulópontként a blog könyvtárat érdemes használni. Innen az oldal által használt mind a 806 blog elérhető.
Ezeket rendezd ország vagy műfaj szerint, majd válassz egy blogot és nyisd meg a linkjét. Célszerű egyszerre 5 megnyitott oldallal dolgozni, ezeket tedd egymás mellé, így könnyen tudsz közöttük navigálni. Gyűjtsd be a webcímeket, majd lépj a következő blogra.

lejátszás
Az emailek általában a kapcsolat/rólunk oldalon találhatóak, a közösségi média hivatkozások oldalsávban ill. a fej- vagy a láblécben érhetőek el. Emaileket gyűjteni unalmas meló, de tedd szokássá, hogy napi 25-50 kontaktot bezsákolsz, így amikor zenéd készen áll arra, hogy nyilvánosságra kerüljön, már akár 1000 különböző blognak is eljuttathatod.

 

YouTube

A YouTube népszerűségét tekintve nem hiszem, hogy sok embert találnánk, aki ne hallgatna itt zenét. Jelenleg a zenemegosztások terén ez a vezető platform, ha ennek egy 1%-át megszerzed, már elég jól állsz! A YouTube másik nagy előnye, hogy nemcsak a csatornák megosztásit érheted el. A youtuber-eknek mindig jól jön egy új, nem engedélyköteles zene a videóikhoz.

lejátszás
Egy egyszerű YouTube kereséssel az „Electronic Music Channel” -re több száz csatornát találhatsz. Mivel ők folyamatosan új zenéket keresnek, így a titok csak annyi, hogy felhívd magadra a figyelmüket. Ha találtál egy számodra szimpatikus csatornát, ahol szeretnél megjelenni, szerezd meg az elérhetőségét, amit általában a „Rólunk” lapon megtalálsz. 

 

Van, hogy a csatornán nem jelenítenek meg elérhetőséget, ilyenkor próbálkozz a honlapjukkal, vagy közösségi oldalukkal. Azonban, annak ellenére, hogy emailt nem találsz, máris több platformot ismertél meg, ahol kapcsolatba léphetsz velük. Légy kreatív! Használd a csatornákat, hogy újabbakat fedezz fel. Egy YouTube csatorna segítségével millió másikhoz juthatsz el. Ezeket a kapcsoló oldalak részben találod. Gyűjtsd össze mind!

 

Közösségi média

Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat: mind nagyszerű lehetőséget nyújtanak, hogy kapcsolatba kerülj a bloggerekkel és csatornáikkal.

facebook

Ilyenkor azonban légy figyelmes! Sokan elkövetik a hibát, hogy amint sikerül felvenniük a kapcsolatot választottjukkal, máris arra kérik, hogy hallgassa meg a zenéjüket.

 

Építs kapcsolatokat!

Mindenki szeret a saját dolgairól beszélni.
A legjobb módszer, ha egyszerűen csak beszélgetést kezdeményezel. Kommentelj a blogokon és a megosztott zenéknél, szállj be Twitter csevegésekbe, beszélj arról, amiről ŐK akarnak. Dicsérd a menő instás képeiket! A lényeg, hogy próbálj meg összebarátkozni ezekkel az emberekkel. Ha egy baráttól kérsz szívességet, abban nincs semmi rossz, viszont egy idegen nem valószínű, hogy segíteni fog. 

 

Ha a blogon/YouTube csatornán nincs lehetőséged a zenédet beküldeni, próbálkozz Facebook-on, Instagram-on. A lényeg, hogy ha sikerül velük kapcsolatot kialakítanod, 10-szer nagyobb esélyed van rá, hogy a zenédet kiteszik.
Küldd úgy, hogy meg akarják hallgatni! Mostmár több, mint 1000 blogot összegyűjtöttél (ez a minimum) és kapcsolatba is léptél velük. Itt az ideje, hogy elküldd a zenéd.
 Fontos, hogy az üzenet személyes legyen, nem robotok ülnek a túloldalon. Számtalan emailt kapnak egy nap, ne hagyd, hogy a tiéd elvesszen közöttük!

 

Használj Sidekick-et!

Mindenki utálja, ha nem válaszolnak az emailjére.
 A Sidekick app segítségével látod, ha a címzett megnyitotta a leveled, és azt is, ha a linkre rákattintott. Így megtudhatod, hogy azért nem válaszoltak, mert nem tetszett nekik a zene vagy meg sem kapták az emailt. Az első esetben megkapták ugyan, de nem akarják posztolni: ennek több oka lehet. Lehet, hogy később megkeresnek ezzel kapcsolatban, vagy tetszett neki, de nem illik bele eléggé a csatorna műfajába. Az is lehet, hogy csak elfelejtettek válaszolni.
Ha így is van, ne küldd el újra az üzenetet. Ha az emailt meg sem kapták, akkor itt az ideje, hogy frissítsd a listádat, és nézd meg, milyen egyéb módon tudsz kapcsolatba lépni a címzettel.

 

Mailchimp

Tételezzük fel, hogy már ott tartasz, hogy több, mint 3000 kontaktod van. Ennyi személyes emailt elég nehéz kiküldeni, és nem is kell. A Mailchimp egy olyan oldal, ahol rengeteg címzettet adhatsz hozzá a levelezési listához, egy emailben. Habár ez nem olyan személyes, mintha mindenkinek külön üzenetet küldenél, segít, hogy tömegeket érj el. A program segítségével azt is láthatod, hányan nyitották meg a leveled.

mastering-mailchimp-large
Ez mit jelent pontosan? Mondjuk a legutóbbi alkalommal az emailek 15%-át nyitották meg. Mivel ez nem túl jó, ezért érdemes a következő alkalommal megváltoztatnod az email tárgyát. Az olvasott levelek száma így 23%-ra is növekedhet. Tehát a második emailhez hasonló tárggyal érdemes a leveleid elküldeni. Fontos, hogy próbálgasd a lehetőségeket, és találd meg, hogy számodra mi működik a legjobban, így tudod a legtöbbet kihozni egy-egy email kampányból.

 

Minden a számokon múlik

A hatalmas kontakt lista felépítésének célja, hogy nagy tömegeket és számos csatornát érj el vele. Sok előadó beleesik abba a hibába, hogy úgy gondolja, egy nagy csatorna biztosan repost-olni fogja a zenéjüket és ezek után az biztosan elterjed. Sajnos ez nem így működik. A listád elkészítése segít eljuttatni a zenéd az internet jelentős részéhez, és jó kapcsolatokat alakíthatsz ki általa, ha ügyesen használod. Ez mind rövid, mind hosszú távon jó befektetés.


Tipp: légy hálás, ha egy csatorna megosztja a zenéd. Járj a kedvükben. nehogy úgy érezzék, hogy nem értékeled a gesztust. A kapcsolatépítés a blogokkal a legfontosabb feladat mielőtt, kiadnánk egy zenénket, főleg akkor, ha még nincs nagy közönségünk. Ez segíthet abban, hogy akár 500.000 lejátszást is elérj. A cikk elolvasása után javaslom, hogy kezdd el a kontaktokat gyűjteni!

 

 

Szerző: Maddow

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések