7 tipp, amit tudnod kell a warm-up DJ-zéshez

[av_textblock fold_type=” fold_height=” fold_more=’Olvass tovább’ fold_less=’Read less’ fold_text_style=” fold_btn_align=” textblock_styling_align=” textblock_styling=” textblock_styling_gap=” textblock_styling_mobile=” size=” av-desktop-font-size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” fold_overlay_color=” fold_text_color=” fold_btn_color=’theme-color’ fold_btn_bg_color=” fold_btn_font_color=” size-btn-text=” av-desktop-font-size-btn-text=” av-medium-font-size-btn-text=” av-small-font-size-btn-text=” av-mini-font-size-btn-text=” fold_timer=” z_index_fold=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-4agy71′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Manapság a warm-up DJ egy külön szakma! Belépsz a pult mögé, a klub üres, az este fiatal! A feladat egyszerűnek tűnik: felspannolni a közönséget és megteremteni az este hangulatát, hogy amint a főfellépő belép a klubba, a közönség hangulata már az egeket verdesse! Mindezt a megfelelően megválasztott zenék lejátszásával kell elérni szinte a nulláról. Készültünk is nektek 7 tippel, hogy elérjétek a kívánt hatást és úgy warm-upoljatok, mint a profik.

Megtalálni a megfelelő zenei irányzatot

Felkészülten kell a klubba érkezned. Tudnod kell az este fő zenei irányzatát, a közönség összetételét és az elvárásokat a klub részéről. Nem játszhatsz például könnyed drum & basst, amikor az emberek a főfellépővel együtt tech house-ra készülnek. Elég egyértelműnek hangzik, azonban igen könnyen félrecsúszhat egy mix, ha először játszol egy helyen. Duplán félremehet a fellépés, ha azt sem tudod, ki játszik utánad (persze sose mondd meg a fő fellépőnek, ha ez a helyzet). Járj utána, milyen klubokban játszott az utánad következő DJ, nézd meg a helyeket, milyen fellépők játszottak az adott sztár-DJ előtt! Amint ez megvan, nézd meg zenéidet és válogasd ki a legalkalmasabbakat!

Pro tipp: Nézz utána, milyen DJ-k játszottak a főfellépő előtt, azok milyen mixet szoktak játszani! Keresd fel a Mixcloudjukat, hallgass végig pár szettet, valamint próbáld meg a sztár-DJ hangzásvilágát beleintegrálni a szettedbe! Minél jobban csinálod a warm-upot, a sztár-DJ annál komfortosabban érzi magát és annál jobb estét csinál a közönségének.

warm up dj klub
A warm-up DJ-ket gyakran fogadja ez a látvány.

Érkezz korán, ellenőrizd felszerelést, beszélgess a klub személyzetével!

Fellépésed előtt 10 perccel érkezni meglehetősen rossz ötlet, mert esélyed sincs ellenőrizni a felszerelést. Te magad se tudsz ráhangolódni az estére, különösen akkor, ha nem saját eszközről játszol. Nagyon sok probléma felmerülhet egy DJ-szett elindítása előtt, például nem hozzád van hangolva a monitorrendszer, ezért érdemes állítani rajta, mielőtt belekezdenél a szettedbe. Szintén gyakori probléma, hogy nem illeszkedik a klub rendszere a te felszerelésedhez. Ezt már jóval fellépés előtt érdemes megtudakolni, így felkészülten tudsz kiegészítőket hozni a megfelelő telepítéshez.

Tech Rider

Ha különleges DJ/Live szettet játszol, például Apc40-et hozol magaddal, sokszor még a helyet is nehéz megtalálni neki, nemhogy a bekötést megoldani. Ezt a problémát könnyen mérsékelheted, ha kapsz egy illusztrált, úgynevezett Tech Ridert. Viszont csak helyben tudsz meggyőződni minden egyes technikai dologról. Higgyétek el, mindig ebből van a legtöbb probléma. Mivel te vagy az első DJ, fontos, hogy ne a szetted közepén ébredj rá a hiányosságokra.

Pro tipp: Ha előbb érkezel, lehetőséged van beszélgetni a személyzettel, netán a tulajjal is, így kapcsolatokat tudsz kiépíteni. Az sem árt, ha biztonságiakkal beszélsz pár mondatot arra az esetre, ha valami baleset történne vagy tűz ütne ki a helyen. Fontos tudni biztonsági szavakat, kódokat, amiket szintén a biztonságiak fognak tudni megmondani. Ha ennek tudatában vagy, akkor gyorsan lehet a közönséget értesíteni az esetleges történésekről, megelőzve a pánikot. Gondoljatok csak a tragikus West-Balkán esetre, ahol két fiatal meghalt a pánik miatt.

Ismerd a részleteket (dresszkód, belépő, kijáratok)

A fellépési díj kezdetben trükkösen alakul, főleg, ha alapvetően visszahúzódóbb fajta vagy. Meg kell tanulnod kiállni az érdekeidért. A fellépési díjad (gázsi) fontos részét képezi a szerződésednek és erről azelőtt tárgyalj, mielőtt megérkeznél a helyre! Sok DJ-t utólag fizetnek. Ez azért aggályos, mert ha nincs előre letisztázva  a béred, akkor a klubtulaj az este alakulását felhasználva állapítja meg a béred. A dresszkódra ugyanez érvényes. Meglehetősen kínos, ha mindenki betartja, csak pont a DJ nem.

Pro tipp: Megfontolandó, hogy egy szinttel igényesebben öltözködj, mint az átlagos közönség. Legyél iránymutató!

warm up dj pult

Készülj kétszer annyi zenével, mint amennyire szükség lehet!

Sose tervezd meg a szetted teljesen, mert túl sok hiba vagy véletlen történhet, amire egyszerűen nem fogsz tudni reagálni! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne készülj fel, csak érdemes annyi előre megválasztott zenével készülnöd, ami komfortossá tesz a lemezjátszók mögött! Nagyon sok minden befolyásolhat egy közönséget, ezért mindig kétszer annyi zenével készülj, mint amennyire eredetileg gondoltál volna. Nem tudhatod, hogy mennyire fog a közönség egy-egy számra beindulni, ezért mindig legyen alternatívád.

Pro tipp: Dinamikusan építsd fel a szetted! A hangulatot és az energiát lépésről lépésre kell emelni egészen a főfellépőig. Picit vissza is vehetsz az erőből, ha úgy látod, a közönség kezd túlfűtött lenni vagy lármás. Ne feledd, neked az a dolgod, hogy ráhangold az embereket az éjszakára!

Fejleszd a gondolkodásmódod!

Te határozod meg a hangulatát az estének. Ez nem rólad szól, a sztár-DJ a lényeg. Gondolj úgy magadra, mint aki előkészíti az estét a sztár-DJ-nek, ne próbáld meg elcsalni az estét azzal, hogy nagyobb sztár akarsz lenni, mint a főfellépő. Hidd el, ha ekként gondolkozol, te leszel az este hőse.

Pro tipp: Az elmédet hangold rá az este végére. A te legfontosabb feladatod átadni a közönséget a sztár-DJ-nek. Mindig figyelj arra, hogy ne vedd el a reflektorfényt a másik DJ-től, így lehet, hogy többször meghívnak majd warm-upokra.

warm up dj pult 2

Keresd meg a kulcsembereket!

Építs kapcsolatot a közönséggel! A türelem a legfőbb kulcs! Nem az a cél, hogy mindenki táncoljon a táncparketten. A legfontosabb a hangulat megteremtése. A sztár-DJ sikerének mérőszáma a teli táncparkett, az őrjöngő tömeg stb. Ezek a dolgok nem a warm-up DJ ismérvei, neki a légkört kell megteremtenie. Egy warm-up DJ táncparkettje nem úgy néz ki, mint amiket a Facebookon és egyéb helyeken látsz! Ez olyasmi, mint amikor házat építesz. Először az alapokat kell lerakni, utána jöhet a fergeteges bulihangulat. Ha rosszul építed fel az elejét, akkor utána még egy sztár DJ-nek is nagyon nehéz felejthetetlen bulit csinálnia.

Pro tipp: Találd meg azt a pár embert, aki aktív! Valószínűleg ők fogják bevonzani a közönséget a táncparkettre. Figyeld a mozgásukat, pörgesd a számokat az ő ízlésük szerint és hidd el, meg fogják törni a jeget és beindítják a bulit!

warm up set

A technika másodlagos, a legfontosabb a megfelelő playlist megtalálása

Sokkal többre van szükséged, mint technikai tudásra, hogy kiváló warm-up DJ legyél. A szelekció nagyon fontos ebben a szakmában. Nem az a lényeg, hogy te jól érezd magad, hanem hogy a közönség jó szájízzel ráhangolódjon az estére. Akár négy dekről is játszhatsz úgy, mint Carl Cox, de ha rossz a vállogatásod, akkor elbuksz és soha többé nem hívnak.

Pro tipp: Nyugodtan teljesedj ki, de ezt ne azért tedd, hogy lenyűgözd azt, aki majd utánad jön! Ne játszd meg magad, ne beszélj olyanokról a másik DJ-nek, amikről csak felületes tudásod van! Sokan teszik ezt, majd amikor kapnak két komolyabb kérdést, csak állnak és néznek értetlenül.

Végezetül

Mindenki azt hiszi, hogy warm-upolni nagyon egyszerű, pedig nem az. Ez egy konstruktív folyamat, amit jól felépített technikával és megfelelő számválasztással lehet elérni! Gondolj csak bele, egy üres táncparkettet kell teleraknod emberekkel! Megteremteni azt a hangulatot, ami az egész estét meghatározza majd. Felkészíteni az embereket egy remek estére talán nehezebb, mint levezényelni egy fő fellépést!

Inbetween

Forrás: www.digitaldjtips.com
[/av_textblock]

[av_promobox button=’yes’ label=’További információ’ link=’manually,https://sonicschool.hu/dj-kepzes/’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ box_color=” box_custom_font=’#ffffff’ box_custom_bg=’#444444′ box_custom_border=’#333333′ av_uid=’av-28quct’ admin_preview_bg=”]
Tetszett a poszt érdekel a DJ-éskedés? Akkor látogass el képzésünkre
[/av_promobox]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-8rblp’]

Iratkozz fel hírlevelünkre és részesülj extra kedvezményeinkből!

[/av_textblock]

Megosztás:

További bejegyzések