Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A 2017-es év 15 legjobb monitor hangfala – 1. rész

A zenei produkciók készítéséhez elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb hangfalaink legyenek. Még egy kiváló fejhallgatónál is fontosabbak.

Ennek az az oka, hogy könnyebb megtalálni valamit, ha hangfalból jön, valamint sokkal jobb sztereó teret tudnak létrehozni. Ez a lehetőség pedig alapvető fontosságú a mixek készítésénél.

Nem hiszed el? Mutatjuk a tudományos oldalt!

Egy fejhallgató esetén a fül a hangot pontosan ugyanabban a pillanatban kapja meg, amikor az megszületik. Ennek eredményként úgy tűnhet, mintha a hangok az ember fejében lennének, nem pedig kívülről jönnének. Ha az effekteket és hangszereket tervezzük, akkor úgy fogjuk érezni, hogy sokkal szélesebb sávban helyezkednek el a térben, amennyiben fejhallgatón hallgatjuk őket.

Mivel hangfal esetén a hang fizikailag is szemből jön, így könnyebben tudunk a sztereó elemeket elhelyezni a trackben. Próbáld ki mindkét lehetőséget és egyből érezni fogod a különbséget! A stúdió hangfalak kritikusak egy jó alkotás létrejötténél, nem véletlen, hogy a stúdiók minden pénzt megadnak, hogy a lehető legjobb hangfal-összeállítást megkapják.

Nehéz megmondani, hogy melyik a legjobb, de egy listában összeszedtük az élvonalbelieket.

Mitől válik valami élvonalbelivé?

Ha még nem tudod, mi a monitor hangfal, akkor a válasz egyszerű: ezek a leggyakoribb hangfalak, amelyeket stúdiókban használnak. Számos típusuk létezik, a legjobbak egészen kiváló hangzást biztosítanak stúdiókörnyezetben.

Milyen hangfal felel meg a célnak?

Először is el kell döntenünk, hogy mekkora hangfalat szeretnénk. Ez az esetek többségében a stúdió és a pénztárcánk méretétől függ.

A hangfalak méretét inch-ben (hüvelykben) mérik, amely a hangfal tölcsérének méretét jelenti. Ahogy arra számítani lehet, a nagyobb méret többnyire vaskosabb összeget tartalmazó árcédulát is jelent. A listában azonban minden kategóriában találsz majd hangfalat, így biztosan megtalálod a neked valót! Nem szerepelnek a listában azonban azok a termékek, amelyek messze-messze meghaladják egy átlag producer lehetőségeit, a $3000 fölötti megoldásokról nem írunk. Otthoni stúdió esetén ez az összeg, amennyit még talán el is költhet egy hazai producer.

Pár másik fontos tényezőt kell még figyelembe vennünk:

 • Márka: érdemes figyelmi egy márka hírnevére, néhány márka valóban jobb minőséget képvisel a piacon.
 • Megbízhatóság: minden hangfalat úgy reklámoznak, hogy ennek van a legjobb frekvenciareakciója, a legnagyobb sávja, a legjobb mélye, közepe és csillogó magasa. És természetesen még a leg, leg és leg… ami igazán számít, hogy mit mondanak róla mások. Ráadásul nem csak olyan hangfal kell, ami nagyszerűen szól, hanem olyan, ami megbízhatóan is fog működni éveken át.
 • Fontos megjegyezni, hogy a monitor hangfalak a HiFi hangfalakhoz képest szárazak. A monitor hangfalakon kevésbé kellemes élmény zenét hallgatni, mint a HiFi rendszereken. Viszont egy monitor hangfal vásárlásánál a legfontosabb, tényező ,hogy tisztán szóljon a hangfal, a valóságot kapjuk vissza.

A listát három kategóriára bontottuk:

 • Belépőszint
 • Középszint
 • Professzionális szint

A legjobb belépőszintű termékek

KRK Rokit 5 G3

KRK Rokit 5 G3

Ha az első monitor hangfaladat szeretnéd megvenni és nem akarod lenullázni a bankszámlád, akkor ez a termék neked való! A KRK Rokit 5 G3 nagyszerű első választás.

Számos helyen találkozhattál már ezzel a típussal, és ennek jó oka is van. Már $300 alatt is kapható és még jól is szól. Ebben az árkategóriában ugyan vannak más márkák is, de azokból általában hiányzik az az energia, ami a Rokit 5-ben megvan.

Hasznos jellemzője, hogy viszonylag kicsi, kisebb stúdióhoz jól illik, hisz mindössze 5 hüvelykes. Amennyiben nagyobb hangfalra vágyunk, a szériában többféle méret is megtalálható:

 • Rokit 4 RP4 G3 (4”)
 • Rokit 5 RP5 G3 (5”)
 • Rokit 6 RP6 G3 (6”)
 • Rokit 8 RP8 G3 (8”)
 • Rokit 10 RP10 G3 (10”)

Remek tulajdonsága még a hangfalnak, hogy felsőkategóriában megszokott csatlakoztatási lehetőségekkel rendelkezik. A népszerűségüknek köszönhetően könnyen találni akár a használt piacon is. Mivel kezdéshez szokták venni ezt a típust, majd idővel a producerek komolyabb termékekre váltanak, így elég könnyű használtan, jó áron hozzájutni egy párhoz.

Amennyiben használt hangfal mellett döntesz, találkozni fogsz a „G1” és a „G2” jelzésekkel, amelyek a generációt jelölik.

A termék részletes specifikációját itt találod: KRK Systems

JBL LSR305

JBL LSR305

A JBL széles körben híres a kiváló minőségű termékeiről, és ez igaz az LSR305-re is. A JBL-től származik a világ egyik legjobb és legmegbízhatóbb belépő szintű monitor hangfala. A legismertebb jellemzője a nagyszerű sztereókép, ez pedig az egyik olyan szempont, amiért monitor hangfalat vásárolunk.

Az LSR305 fantasztikus tisztaságot és tónust biztosít baráti áron, de tudni kell, hogy az ár az egyik komoly vonzereje a terméknek. Egy pár JBL-hez akár már $240-ért is hozzá lehet jutni, ráadásul ezért értéket kapnak a vásárlók.

Kategóriájában az egyik legtisztább hangot adja, amelynek oka a tervezésben gyökeredzik. Az első, amit észrevehetünk, az az egyedi hullámvezetés a hangfal tetején. Ez teszi, hogy a magas hangokat precízen irányítani lehessen. A forma elősegíti, hogy a hallgatási élmény semleges és pontos legyen. Hátrány viszont, hogy nincs RCA csatlakoztatási lehetőség, de szerencsére ez nem egy végzetes hiányosság.

A termékből létezik 8″-es verzió, amely ugyanolyan tiszta hangokat biztosít, de jobban elkülönülő magasakkal és mélyekkel.

A termék részletes specifikációját itt találod: JBL Professional

Mackie MR5 mk3

Mackie MR5 mk3

Az 1988-as alapítása óta a Mackie számos magas minőségű audió eszközzel lépett színre: ezek közé tartozik a Mackie MR5 mk3 is, hiszen a méretéhez képest mért rendkívül tiszta és lenyűgöző basszusáról ismert.

A designból egyből kitűnik egy futurisztikus holdkráter, amely a hangfalnak jellegzetes külsőt kölcsönöz.

Csatlakoztatási lehetőségek átlagosak, de ami igazán jó, az a baráti árazás. A JBL modelljéhez hasonlóan ehhez is $240 körül lehet hozzájutni, ha pedig egy kicsit nagyobb a költségkeret, akkor a 6 és 8 hüvelykes változatok is szóba jöhetnek.

A termék részletes specifikációját itt találod: Mackie

M-Audio BX5 D2

M-Audio BX5 D2

Az M-Audio a nagyszerű felszereléseiről ismert, amelyeket megfizethető áron kínál, így a BX5 D2 is egy remek belépőszintű hangfal. A BX5 D2 leginkább a középső frekvenciasávra helyezi a hangsúlyt, így azok számára ideális, akik elsősorban vokált kevernek, gitárral vagy bármilyen más középsávban szóló hangszerrel, hanggal dolgoznak.

A basszus viszont erős túlzással hiányzik belőle, de ez számos belépőszintű termékről elmondható: a hiány kezdőként nem is biztos, hogy feltűnő lesz, ráadásul kompenzálható egy kis extra kiadással, azaz a 8 hüvelykes BX8-as mélynyomóval.

A design egyszerű és funkcionális. A tölcsér kevlár, így tartósabb, mint kategóriájában jellemző műanyag tölcsérek, amelyek közel sem bírják ennyire az igénybevételt. Sajnos RCA csatlakozási lehetőség ennél a terméknél sincsen, ehhez külön adapterre lesz szükségünk. Az ár azonban vállalható, nagyjából $300 körüli összegbe kerül egy pár.

A termék részletes specifikációját itt találod: M-Audio

Presonus Eris E5

Presonus Eris E5

A Presonus Eris E5 egy kevésbé ismert típus, azonban remek minőséget és értéket képvisel. A hangfalat lenyűgöző tisztaság jellemzi, különösen a basszus esetében. Tölcsére kicsit nagyobb a kategóriában megszokottnál, 5 helyett 5,25 hüvelykes, de a mélyeknél nagyobb a különbség a javára, mint amit pusztán a számok alapján gondolnánk.

Ebben a kategóriában számos hangfal ad zavarosabb basszust annak érdekében, hogy a hangfal laikusok számára meggyőzően szóljon. A Presonus Eris E5 ezzel ellentétben szoros, precíz basszust ad, a kiváló tisztaság pedig elegáns külsővel párosul. A hangfal teste minimalista, de a kék tölcsér nagyon feldobja.

A csatlakoztatási lehetőséget átlagosak, hozzák a kategóriától elvártat, de van egy egyedi funkció, az úgynevezett soft startup. A többi hangfaltól eltérően itt nem fogunk tapasztalni hangos pattogást, durranást, amikor csatlakoztatunk vagy ki/be kapcsoljuk. Igényes apróság, amiből látszik, hogy gondot fordítottak a tervezésre.

Amennyiben kicsit ütősebb hangzásra vágyunk, opció lehet a Presonus ES8 (8”) is. Ezt a típust mindenképp érdemes fontolóra venni, még ha nem is a legismertebb hangfalak egyike!

A termék részletes specifikációját itt találod: Presonus

Audioengine A5+

Audioengine A5+

Ha az 5″-ös hangfalak között a nyers erőt keresed, akkor az A5+ biztos érdekes lesz a számodra, hiszen a méretét meghazudtoló basszussal rendelkezik. A konkurens hangfalak egy részével ellentétben akár 50 Hz-es frekvenciát is fel tud venni. A tiszta mélyek mellett ropogósabb magasabb hangokat biztosít.

A hangminőség nem az egyetlen dolog, ami kiválóvá teszi a hangfalat, hiszen a design is figyelemre méltó. Három különböző színben kapható, ami nem egy gyakori választási lehetőség a monitor hangfalak világában.

Érdemes megjegyezni, hogy rendelkezik közvetlen USB csatlakoztatási lehetőséggel is, így teljes egészében kihagyhatjuk az audiointerfészt. Másik érdekesség, hogy RCA bemenettel _és_ kimenettel is találkozhatunk rajta!

A hangfal igazi erőmű a méretéhez és árához képest, így ha 5″-os kategóriát szemezgetünk, mindenképp vegyük fontolóra! A színétől függően $350 körüli áron is hozzájuthatunk.

A termék részletes specifikációját itt találod: Audioengine

Összegzés

A kezdők az említett termékekkel nem tudnak mellényúlni, így elsősorban nekik javasoljuk őket, de a kisebb költségvetéssel rendelkező haladó producerek számára is remek választást jelentenek. Bár belépőszintről beszélünk, tényleg minőségi munkát tesz lehetővé egy ilyen felszerelés. A cikksorozatunk folytatásában bemutatjuk majd a közép- és felsőkategóriás termékeket is.

Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések