Kijelentkezés
Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A 2017-es év 15 legjobb monitor hangfala – 2. rész

A legjobb középkategóriás termékek

 

Az „arany középút” termékei a haladó producereknek ajánlottak, hiszen innen nagy valószínűséggel már nem fogunk komolyabbra váltani. A következő termékek drágábbak ugyan, de megérik a befektetést, mivel megvásárlásuk után további fejlesztésre már valószínűleg nem lesz. Ezek a modellek a belépőszintnél nagyobb középtartományt adnak: ha ebben a tartományban domináns műfajban alkotunk, ezt semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül!

 

Yamaha HS8

Yamaha HS8 hangfal

A Yamaha HS8 a leggyakoribb középkategóriás monitor hangfal. Számos jó tesztet olvashatunk róla, bármely weboldalra is megyünk, mivel ez a termék kiváló, professzionális hangminőséget ad megfizethető áron. Számos stúdió is ilyet használ az igazán kiváló ár/érték aránya miatt. A hangfalak legkiemelkedőbb jellemzője az, hogy pontosan és tisztán szólnak. A magasak élesek, a közép fókuszált, a mélyek ütősek, hangosak. Remek választás azoknak, akik komolyan űzik a producerkedést.

 

Sok nagy hangfal szendved a zavaros, iszapos (muddy) mélyektől, amelyek kioltják a középtartományt, de szerencsére ez nem igaz a HS8-ra. Habár egy mélynyomó ajánlott minden hangfal-összeállításba, de ennek a mélyei olyan jók, hogy egy ideig el lehet dolgozni külön mélynyomó nélkül is. A design nem sokat változott az évek alatt, aminek az oka, hogy ez így jól működik. A hangfal azonnal felismerhető a 8 hüvelykes tölcsérről és a minimalista designról, így a nem igazán tűnik ki majd a stúdióban.

 

A Yamaha készített egy olcsóbb, HS5-ös modellt is, amely nevéhez méltóan 5 hüvelykes, valamint egy prémium HS8-ast nagyobb erősítővel. Ezek mellett idén nagy favorit volt a HS7-es széria is. Egy pár hangfalat kevesebb mint $600-ért meg lehet vásárolni, ha eléggé körülnézünk. Ez egy nagyon versenyképes ár ebben a kategóriában.

A termék részletes specifikációját itt találod: Yamaha

 

EVE Audio SC205

EVE Audio SC205 hangfal

Amennyiben egy kompakt csomagra van szükség, amely hozza a professzionális szintet, akkor az EVE Audio SC205 egy nagyszerű opció. Ezek a legjobb stúdió hangfalak, ha nem rendelkezünk túlzottan sok hellyel. Az EVE Audio SC205-nél mindig kiemelik a tartományát. Ha vakon leültetnek egy ilyen elé, nem fogod megmondani, hogy egy 5″-es hangfalról van szó, mivel durva a basszusa a méretéhez képest. Számos teszt egyenesen a nagyobb hangfalakkal hasonlítja össze.

 

A többi frekvencia is hozza a szintet. Pontos középső sávot és részletes magasakat hallhatunk ettől a terméktől. A fizikai megjelenés is elég erőteljes: a hangszórónál egy fémlapot találunk, hogy tartósabb legyen, valamint egy ezüst tölcsért is láthatunk. Több ezer órán át ki fog tartani. A méretéhez képesti erő sajnos nem ingyen jön. Egy pár $1200 körüli összegbe kerül, de a minősége miatt még így is megéri.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: EVE Audio

 

Dynaudio LYD7

Dynaudio LYD7 hangfal

A Dynaudio LYD7 az otthoni producerek számára lett tervezve. A Dynaudio tisztában van vele, hogy a legtöbb producer nem teljesen optimális akusztikus viszonyok között alkot. Hogy ezt kiküszöböljék, a termék nagy beállításai lehetőségeivel segíti, hogy megfelelően illeszkedjen a stúdiótérbe.

 

Az LYD7 a piacon hallható egyik legsemlegesebb hangot adja, ami nagy dolog, mivel számos hangfal nem hallhatóan, de torzítja a hangot. A kinézetére sem lehet panaszunk, ez az egyik legmenőbb design, amivel találkozhatunk. A lesimított felület egy fekete 7″-es tölcsérrel igazán elegáns külsőt kölcsönöz a hangfalnak. Az külön plusz, hogy elég erős felépítésű házat is kapott, mivel a Dynaudio mindig is a masszív, minőségi hangfalairól volt ismert. Egy pár olyan $1340 körül kapható. Létezik 5″-es és 8″-es változat is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Dynaudio

 

Focal Alpha 80

Focal Alpha 80 hangfal

A Focal egy elismert gyártó a professzionális hangfalak világában. A zászlóshajójuk frissített változata, az Alpha 80, is ezt a képet erősíti. Ezek a hangszórók híresek a sztereóképükről, így könnyedén beazonosíthatod a track különböző rétegeit. Az Alpha 80 minden kategóriában jól szerepel, semleges, tiszta hanggal szól. Az Alpha 80 felépítése az egyik legjobb a piacon, a ház a legmasszívabbak közé tartozik. Egy pár $1100-ba kerül, ami korrekt árazásnak számít. Kicsit olcsóbban egy 6,5″-es változat is elérhető, ha kisebb lenne a költségvetés.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Focal

 

Avantone Mix Cubes

Avantone Mix Club

Amikor felsőkategóriás monitor hangfalakkal mixelünk, a zene valószínűleg nagyszerűen hangzik a stúdióban, de előfordulhat, hogy mindenhol máshol borzalmasan szól. Az Avantone Mix Cubes itt jön a képbe. Fontos megjegyezi, hogy ha már rendelkezel egy pár remek monitor hangfallal, akkor ne ezt válasszad meg fő hangfalnak! Az Avantone Mix Club egy remek kiegészítő hangfal inkább, amelyet a fő, stúdió hangfalak mellé szánnak. Ez a termék emulálja az alsókategóriás hangszórókat, úgy mint:

 

  • laptop hangszórók
  • telefon hangszórók
  • olcsó fejhallgatók

 

Ezzel a termékkel sokkal jobban meg tudod majd állapítani, hogy hogyan fog szólni track a zenehallgatók mindennapi eszközeiken. Az árazás nagyon baráti a kategóriában, egy párat már $500-ért is be tudunk szerezni. Ez a hangfal nagy segítség, hogy felkészítsünk a zenénket a széleskörű terjesztésre, ezért érdemes fontolóra venni a beszerzését még egy stúdió esetében is.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Avantone Pro

A legjobb felsőkategóriás termékek

 

Neumann KH 120

Neumann KH 120

A Neumann már 80 éve jelen van az audiotermékek piacán, a legjobb mikrofonok gyártásával foglalkozik, így rendkívül elismert márka. 2010-ben a elhatározták, hogy az általa képviselt minőséget beviszi a monitor hangfalak piacára. A legújabb modelljük a KH 120, amely kimagaslóan tiszta hangon szól. Ezen hangfalak az elérhető legjobb hangminőséget biztosítják. 

 

A fizikai megjelenésnél egyből észrevehetjük, hogy csak egy XLR bemenet van rajtuk. Ez sokszor probléma lehet, mivel számos audiointerfész TRS plugineket használt. Mielőtt megvennéd ezt a terméket, mérd fel, hogy milyen csatlakoztatási lehetőségeid vannak és tudnál-e alkalmazkodni ehhez a korláthoz! A terméket a hangminősége emeli ki a mezőnyből. Minden tesztben kitűnően szerepel, jó pár díjat is besöpört magának és a gyártójának.

 

Kétségtelen viszont, hogy nem ez a legstílusosabb hangfal a piacon, de a jó tulajdonságai mindezt teljesen elfeledtetik. A stílus helyett a Neumann a tartósságra ment rá: a tölcsért gy fémrács védi, a test pedig ellenálló, így biztosak lehetünk benne, hogy éveken át hűségesen fog szolgálni minket. A Neumann KH 120 prémium minőséget biztosít prémium áron. Egy pár $1500 körül kapható.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Thomann

 

Genelec M040

Genelec M040

A Genelec biztosítja leginkább a prémium hangzást a piacon. Ha megengedi a költségvetés, hogy kiváló minőséget vásárolj, de nem akarsz túl nagy hangfalat, akkor ez a termék egy jó választás! A hangfal számos beállítási lehetőséget biztosít, hogy minden akusztikus környezetbe be lehessen illeszteni. A versenytársaknál szélesebb hallgatói térrel rendelkezik és a sztereóképet is jobban visszadja. 

 

A design-ról túl sok érdekességet nem lehet elmondani, de ez ne tévesszen meg. Ez a megjelenés és az anyaghasználat teszi lehetővé a legtermészetesebb hangzást és hangminőséget. A hangszóró ugyan csak 6,5 hüvelykes, de jobban szól, mint a legtöbb 8 hüvelykes. Amennyiben a Genelec M040 mellett döntenél, készülj fel, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod! Egy pár ára alsó hangon $3000, de ha beruházol, biztos lehetsz benne, hogy évekig az legjobb lesz a világon!

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Genelec

 

Focal Twin6 Be

Focal Twin6 Be

A Focal Twin6 Be az egyik legütősebb monitor hangfal, mivel háromutas designnal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hangfalban nem egy, hanem két mélynyomó van, ami elég ritka. Ez a termék a lehető legjobb hangminőséget biztosítja stúdiókörnyezetben, éppen ezért csak akkor ajánlott, ha megfelelő akusztikus viszonyok közé tudjuk elhelyezni. A Focal ezen modellje a legnépszerűbb felsőkategóriás stúdiók körében.

 

Nem csak a hangzása kiváló, a kinézete is rendkívül elegánsnak számít a hangfalak között. A cseresznyefa házban elhelyezett dupla 6,5″-es ezüst tölcsér szemet gyönyörködtető összképet ad. A háromutas megoldások között olcsónak számít, de egyébként nem az: egy pár $3200-ba kerül.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Focal

 

Adam A77X

Adam A77X

Az Adam jól ismert a megbízható, kiváló minőségű hangfelszereléseiről. A hangfalaik egyszerűek és az ipar legjobbjai közé tartoznak, az A77X pedig élen jár közöttük. A hangszórók fantasztikus összpontosított basszust adnak, miközben a közép és magas tartományokban is tiszták maradnak. A termék hírnevét erősíti a széles körben ismert mélység és sztereókép.

 

A képességei kihasználásához mindenképpen stúdiókörnyezetre lesz szükség, így nem valószínű, hogy bárkinek is ez lesz az első hangfala. A high-tech audioélmény high-tech design-nal párosul. A dupla karbon-üvegszál tölcsér rendkívül tartós és egyben remek külsőt is kölcsönöz ennek a kivételes tárgynak. Ha a költségvetés megengedi, ezt a terméket érdemes fontolóra venni. Versenyképes az ára, egy pár már $2400 körül kapható, ez szinte bármelyik háromirányú modellnél olcsóbb.

 

A termék részletes specifikációját itt találod: Adam Audio

 

Összegzésül

Egy jó monitor hangfal nagyban tudja befolyásolni a produkció minőségét. Hasznos eszközökké válnak, ha megfelelően tervezzük meg a munkára szolgáló teret. Vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki a kiszemelt terméket, hiszen lehet, hogy valakinek egy termék jól szól, másnak már sokkal kevésbé nyeri el a tetszését. A kiegészítőkre is érdemes némi pénzt hagyni: állványok, mélynyomó, minőségi kábelek. Ha szerencsénk van, ezeket csomagban is megkaphatjuk jó áron. A felsorolt modellekkel mellényúlni nem lehet, de mindig a stílusunkhoz és stúdiónkhoz válasszunk hangfalat!

 

 

Forrás: https://cymatics.fm/
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések