Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A DJ lista rendszerezése színkódokkal

A DJ LISTA RENDSZEREZÉSE SZÍNKÓDOKKAL

Színkódolás dj lista

Újévi fogadalmat keresel? A zenei DJ listád lehet, hogy újraszervezésre vár, színkódolással tudod még átláthatóbbá tenni. A leírásban olvashatsz pár tippet, hogy hogyan használhatod optimálisan a színeket, amelyek a kollekciódat gyorsabban kereshetővé és felhasználhatóbbá teszik. Minden modern platform lehetővé teszi a track-alapú színkódolást, kezdve a CDJ-től a Serato DJ-ig, sőt, erre egy ideje már a Traktor Pro verziói is képesek. A Serato DJ-ben a loop-okat is külön színkódolhatjuk, és ha egy színkódos track-et a deck-re dobunk, a tárcsa színe is megváltozik.

 

De miért jó színkódolni a listát?

Mint minden szervezési módszernek, ennek is ugyanaz a célja: hogy emlékezzünk és gyorsan megtaláljuk azt, amire szükségünk van. Ne feledd, saját magadnak és a zenéidnek készítesz rendszert, nem pedig valaki más kollekciójának!

Serato DJ színkódolás lista

A színkódolás egy remek módszer, hogy másodlagos csoportokat hozzunk létre a kollekción belül. Az agyunk gyorsan felismeri a színeket anélkül, hogy bármilyen más információt fel kellene dolgoznia. A már meglévő listákat, összeállításokat nem feltétlenül hasznos színkódolni. Egy színkód nem illik egy olyan listára, mint az „ezt játszom hétvégente”, vagy „a techno, amit ebben a hónapban vettem”. Érdemes figyelembe venni a DJ szoftver interfésze adta lehetőségeket, például nem feltétlenül kell kiszínezni azt a track-et, amit már lejátszottál az este, hisz ezt minden DJ program megteszi helyetetted.

 

Ötletek a színkódoláshoz

Tulajdonképpen bármihez bármilyen színt rendelhetünk, de összeszedtük a leghasznosabb tippeket, hiszen az agyunk bizonyos színekhez bizonyos érzéseket társít. Ezt az automatikus összekapcsolást érdemes kihasználni, nem kell feltalálni a spanyolviaszt és egy nehezebben memorizálható szisztémát kitalálni.

Traktor Pro színkódolás

 

1. Egymáshoz illő track-ek csoportosítása

Gyakorlás közben gyakran találkozunk olyan zenékkel, amelyek jól összeillenek. Nehézséget okozhat, ha nem ugyanazon kulcsból, névből vagy BPM-ből ered ez a kohézió, így érdemes a számokat színekkel összekapcsolni. Hasznos lehet megjegyezni, hogy a Rekordbox DJ rendelkezik egy nagyon kellemes funkcióval: két track-et megjelölhetsz, mint Matching Tracks, utána már a Related Tracks szűrőben meg fognak jelenni, mint összepasszoló zenék.

Rekordbox DJ lista színkódolás

2. Az ütem, a hangulat színkódolása

Egy felmérés szerint a leggyakoribb módszer a DJ-knél, hogy a track hangulata és a BPM szerint választanak színt. A Mixed In Key segítségével is besorolhatod a zenéket, felmérve a BPM-ét a track-nek. Automatizálás esetén nagyon érdemes figyelni eredményre, mert nem biztos, hogy könnyen megjegyezhető lesz. Ha mondjuk minden táncteret megtöltő tracket pirossal jelölsz, az sokkal hasznosabb, mintha az algoritmusra bíznád a számok besorolását.

 

3. Csoportosítás az megfelelő sample-ökkel

Olyan DJ vagy, aki sokat használ hangmintát és „karistolja” a lemezt? Nagy szervezőkészség esetén is tud pluszt adni egy színkódolás. Azokat a track-eket, amiket egy szegmensben használsz, jelöld saját színnel! Ez nagyban fog segíteni nagy listás lejátszások esetén is. Kizárólagos/szabad/nem szabad játszani. Volt már olyan, hogy lejátszottál egy számot, de nem a megfelelő helyen és időben? Az utazó DJ-k számára különösen hasznos, hogy bekategorizálhassák a különféle rendezvényre szánt zenéket. A családbarát, iskolai rendezvényeken egész más trackek jöhetnek szóba, mint például fesztiválokon.

Track színkódolás

Amennyiben vannak olyan zenéid, amik kizárólag egy-egy típusú rendezvényre valók, azokat pirossal, míg a szabadabban játszhatóakat zölddel érdemes megjelölni. Fellépés közben csak rá kell pillantanod a listára és máris láthatod, hogy miből lehet választani. A szöveges jelölést inkább más extra infókra használjuk.

 

5. A lejátszási lista rendszerezése fellépés közben

A színeket fellépés közben is tudod változtatni, aminek sok előnye van. Számos DJ használja ezt a lehetőséget, hogy megjelöljön track-eket, amiket majd ki szeretne venni a lejátszási listából. Rossz minőségű zenét töltöttél le? Nem tetszik egy remix és nem akarod újra lejátszani? Jelöld meg valami feltűnő színnel (a fekete vagy a fehér többnyire jól elkülönül), és már kész is. A szokásos rendszerezés közben könnyen megtalálod majd azokat a zenéket, amiktől meg akarsz szabadulni!

 

6. Kulcsok

Néhány DJ szoftver a zenei kulcsokat (keys) és a színeket is együtt mutatja. Amennyiben saját magad szeretnéd beállítani a színeket a kulcsokhoz, akkor hasznos lehet, hogy felmérd, mi mixelhető jól. A Mixed In Keyhez tartozó Camelot kerék kiválóan alkalmazható, ha hasonló hangzású zeneszámokat szeretnénk összemixelni.

Traktor Pro színkódolás

 

 

Forrás: DJTechTools
Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések