Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Reverb pluginek típusok szerint kategorizálva

REVERB PLUGINEK TÍPUSOK SZERINT KATEGORIZÁLVA

 

Mi is az a reverb?

A reverb vagy magyarosan zengető a különböző terek szimulására alkalmazandó. Ezen felül még élettel tölti meg az amúgy száraz hangszíneket. Illetve a lekeverésnél fontos szerepet tölt be a hangszerek térben való elhelyezésével. Manapság elképesztően sokféle típusú zengető plugin közül válogathatunk, de megtalálni a számunkra a legjobbat rendkívül időigényes folyamat. Az első, amit számításba kell venni, hogy milyen típusú reverb-re is van szükségünk. Ez azért is fontos, mert alapvetően meghatározza majd a kimeneti hangot. A különbségek megértése alapvetően fontos, hogy minden jövőbeni helyzetre a megfelelőt tudjuk kiválasztani. A reverb-eknek két fő csoportja van: Konvolúcios és Algoritmusos.

 

Tekergős reverb

A konvuluciós reverb egy impulzus reakciót használ, hogy emulálja a reverb-et. A impulzus reakció leírja, hogy hogyan változik a jel, amikor egy akusztikus környezeten halad keresztül és ezt valós helyzetek felvett mintáira alapozza. Ez a módszer természetesebb és pontosabb hangot eredményez, amely (bár vitathatóan) a legjobb reverb típussá teszi a konvoluciós reverb-eket. A tanulási ideje hosszabb, de megéri a befektetett időt.

 

Algoritmusos zengető

Az algoritmusos reverb teljesen másképp működik, mint az előbb felvázolt társa. A matematikai úton, egyenletekkel írja le és emulálja a visszhangokat és a késleltetést egy képzeletbeli helyiségben. Az algoritmusos eljárás előnye, hogy kisebb a számítási igénye, valamint könnyebb kezelni, mint önálló egység. Hátránya, hogy a matematikai út miatt nem hangzik olyan életszerűen, mint a konvuluciós reverb, de még így is remek minőséget tud produkálni.

 

A legjobb zengető pluginek

 

1. FabFilter Pro-R

Típus: Algoritmusos

reverb Fabfilter Pro-R

Ez az egyik legjobb elérhető plugin és egyben egyedi is, amit a forradalmi Decay Rate EQ funkciójának köszönhet. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy frekvenciákat/decay-t adj hozzá vagy távolíts el a reverb-ből. Ez egy nagyszerű eszköz, ha mixelünk és a track feltűnően zavarossá válik. A beépített EQ-ja paraméterezhető, nagyon rugalmas, teljesen az ízlésére szabhatja az ember. Ezen funkció miatt az EQ sokkal több lehetőséget ad a preset-ek elkészítéséhez, de a Pro-R maga is nagy számú, változatos preset-et szállít. Nagyszerű funkció még a MIDI tanulás, A/B előnézet, finom paraméterváltás, amelyeket e plugin biztosít.

 

A már említett lehetőséget felsőkategóriás bővítménnyé tesz a Pro-R plugin-t, amelyhez 199 USD-ért juthatunk hozzá.

 

Részletes leírás: FabFilter

 

2. Liquid Sonic Seventh Heaven Professional

Típus: Konvuluciós/Algoritmusos (Fusion-IR)

Liquid Sonic Seventh Heaven Professional

A Liquid Sonic egy Fusion-IR technológiát használ, amely egyfajta konvuluciós megoldás, de algoritmust is használ az organikusabb reakciók eléréséhez. A technológiai megközelítés miatt olyan hangokat is képesek vagyunk létrehozni, amelyek tisztán konvolucios alapon nem tudnánk. A Fusion-IR több, mint 230 különböző preset-et, amely egy népszerű hardveres reverb rack, a Bricasti M7 hangját imitálja. A klasszikus hardver imitálásá organikus és szép hangokat hoz létre. A Fusion-IR egymagában elég ok, hogy tegyünk egy próbát ezzel a plugin-nel, amelyhez 69-299 USD áron juthatunk.

 

Részletes leírás: Liquid Sonic

 

3. Lexicon PCM Native Reverb Bundle

Típus: Algoritmusos

Lexicon PCM Native Reverb Bundle

A Lexicon egy teljes csomagot kínál, amely hét reverb-öt és több száz preset-et tartalmaz, garantálva a remek minőséget. A cég komoly történelemmel és tapasztalattal rendelkezik, mivel a reverb piacon már az 1970-es évektől kezdve jelen vannak. Az évek alatt tökéletesítették és a csiszolták a technikát, hogy az egyik legjobb reverb-bel jelenhessenek meg. Bár hasonló régre visszanyúló múlttal rendelkezik, mint a FabFilter, ez a termék remek grafikus EQ-val rendelkezik, hogy finomhangolhassuk a reverb-ünket. A jól ismert minősége miatt ezt a reverb-et széles körben használják a Hollywood-ban és rádió produkciókban, ami az árán is látszik, hisz 599 USD-ért mérik.

 

A minőséget az alábbi reverb típusok biztosítják:

 

 • Vintage Plate
 • Plate
 • Hall
 • Room
 • Random Hall
 • Concert Hall
 • Chamber

Részletes leírás: Lexicon

 

4. ValhallaRoom

Típus: Algoritmusos

ValhallaRoom reverb

A ValhallaRoom széles körben ismert a rendkívül egyszerű, de mégis tiszta kimenetéről. A kezelhetőség a potméterek kiváló összeválogatásából adódik. A plugin egy „Early” és egy „Late” szekciót biztosít. Az „Early” szekcióban az elővisszhangot állíthatjuk a természetesség elérése érdekében, hiszen a viszhangunk nem egyből éri el a visszaverődő felülethez, míg a „Late”  szekcióban az utóviszhangot szabályozhatjuk, ami a falról visszaverődik. A decay egyszerűen szabályozható a három frekvenciasávval. Az egyszerűsége miatt gyors beállítást tesz lehetővé, így a kívánt eredményt hamarabb megkapjuk. Az ára is igen baráti, mindössze 50 USD.

 

Részletes leírás: Valhalla

 

5. Waves IR1 Convolution Reverb

Típus: konvolucios

Waves IR1 Convolution Reverb

Ezzel a plugin-nel kiváló munkát adhatunk ki a kezeink közül. A hullámok nagyszerű helyekről lettek összegyűjtve, hogy a lehető legtökéletesebb reverb-öt lehessen előállítani. A termék több mint 100 elképesztően pontos impulzust tartalmaz, a réginek tűnő külső ne tévesszen meg senkit. Ha mindez még nem lenne elég, akkor lehetőséged van felvenni a saját zengetődet! Ez és ehhez hasonlóan nagyszerű funkciókkal, mint például a paraméterezhető EQ, az IR1-et az egyik legjobb konvulucios technológiájú reverb plugin-né teszi. Az ára is korrekt, 299 USD-ért már megvásárolhatjuk.

 

Részletes leírás: Waves

 

6. D16 Group Toraverb 2

Típus: Algoritmusos

Waves IR1 Convolution Reverb

Ebben a reverb plugin lévő algoritmus lehetővé teszi, hogy bármilyen stílusú reverb-et készíthessünk. Ez abból következik, hogy a Toraverb-nek nincs többfajta reverb típusa, mint például spring, room vagy plate. Valójában egy teljesen új algoritmust fejlesztettek ki, amely teret enged a kreativitásnak. Az algoritmus mellett ez a plugin számos más funkcióval is bír. Például két paraméterezhető EQ-val dolgozhatunk, vagy akár egyedileg modulált tail-t is használhatunk a valósághű reakció érdekében. A régies külső tovább fokozza a retró hatást. A hardveres kinézet nagyon sokat dob a hangulaton. A plugin pedig mindössze 69 EUR-ba kerül.

 

Részletes leírás: D16 Group

 

7. Softube TSAR-1 Reverb

Típus: Algoritmusos

reverb

A TSAR-1 egy rendkívüli tudású, karakteres, algoritmusos sztereó reverb. Függetlenül attól, hogy retró vagy atmoszférikus hangzásvilágot szeretnél, ez a plugin biztosítani fogja azt a hangot, amire szükséged van. A tudásának alapja, hogy elképesztő preset választékot biztosított a Softube a plugin-ban. Azonban sajátot is készíthetünk, ami sosem volt még ilyen egyszerű. Az egyszerű és kezelhető design-nak hála könnyen lehet navigálni és betanulni, majd nekikezdeni a saját reverb-nek. Amennyiben igazi sztereó reverb-et akarunk létrehozni, akkor ez a plugin egy kötelező darab. A tudását az ára is jól tükrözi, 299 USD-ért juthatunk hozzá.

 

Részletes leírás: Softube

 

8. Audio Ease Altiverb 7

Típus: konvulucios

Waves IR1 Convolution Reverb

Még nem nagyon láthattunk olyan plugin, amiben ennyi kép lett volna. Az Altiverb 7 plugin az impulzusok nagy választékát biztosítja, amelyet a világ különböző termeiben és fogadóhelységeiben vettek fel. Hogy jobban megérthessük, képeket tettek be a termekről. A képeknek köszönhetően megtudhatjuk, hogy mekkora a terem, milyen a stílusa és a minősége. Ezen ismereteknek hála pedig a producer megértheti, hogy bizonyos termek hogyan hangzanak a valóságban. Habár csak alapvető vezérlőket tartalmaz a plugin, a kép és az impulzusválasz látványa nagy pluszt jelent a plugin-nek, amihez 595 USD-ért juthatunk hozzá.

 

Részletes leírás: Audio Ease

 

9. HOFA IQ-Reverb

Típus: konvulucios

HOFA IQ-Reverb

Az első retró, konvolucios technológiájú zengető, amellyel a HOFA biztosan áll a talpán. A retrós múltjuk részeként egy vezérlőgyűjteményt adnak, mint péládul pozícionáló, moduláció, vintage gating. Ez lehetővé teszi, hogy megtartsák azt a retro kimenetet, amit célul tűztek ki. Mint a legtöbb reverb plugin, az IQ-Reverb is három állítható frekvenciával és előre felvett impulzusokkal jön, hogy a felhasználó való világbeli élményt és mintákat kapjon. Összességében, ez a reverb az egyik legjobb, ha természetes, retró hangzást keresünk. Az ára is elfogadható, 150 USD-t kérnek el érte.

 

Részletes leírás: HOFA

 

10. Valhalla VintageVerb

Típus: Algoritmusos

Valhalla VintageVerb

Bár nem egy konvulucios, retró zengető, mint az előző, de ez a retró, amit ki lehet hozni egy algoritmusos reverb-ből. A VintageVerb legújabb verziója három színmódot biztosít. Ezek az opciók tartalmazzák az 1970-et, 1980-at és napjainkat. Nem csak ez az oka, hogy a Valhalla két helyet is kapott a listán. A kiváló minőségű algoritmusok is sokat nyomtak a latba. Csak hogy néhány típust említsünk:

 

 • Concert Hall
 • Bright Hall
 • Plate
 • Room
 • Chamber
 • Random Space
 • Many More

A Valhalla egy remek cég, amely méltán ismert a reverb-jeiről, ezért bátran választhatjuk eme 50 USD-ért kapható terméküket.

 

Részletes leírás: Valhalla

 

11. EMT 140 Classic Plate Reverberator

Típus: Algoritmusos

EMT 140 Classic Plate Reverberator

Ha egy egyértelműen plate hangzású zengető a célunk, akkor ne is keressünk tovább. A felület ugyan régies kinézetű, de a plugin remek minőséget képvisel. A három különböző munkalapból választhatunk, így különböző módokon állíthatjuk be a reverb-öt a mixünk számára. Ez a funkció érdekes lehetőség arra, hogy kísérletezzük az opciók állítgatásával. A funkciók között található még a sztereó hangolás, moduláció, EQ és mélységvezérlés. Ezt a plugin-t mindenképpen próbáljuk ki, hisz az egyik legjobb reverb plugin, amely valósághű plate hangzást biztosít. Az ára is kedvező a tudásához képest, 199 USD-ért megvásárolhatjuk.

 

Részletes leírás: Universal Audio

 

 

Szerző: Skeldar

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések