Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Mikrofon éneklés alapjai! Sajátítsd el!

A mikrofon használatát meg lehet tanulni, ha elsőre furcsának is tűnik. A mikrofon fogása nagy hatással lehet mind a hangszínre, mind az éneklés mikéntjére. Egy kis idő elteltével, ha megismered a mikrofon érzését és hangját, gyakorlás után, jól fogod érezni magad, amikor a mikrofonba énekelsz.

 

Mikrofon használata kényelmesen!

éneklés

1. Gyakorolj a mikrofonhoz hasonló tárgyakkal. Még akkor is, ha az önálló gyakorlási idő alatt nem mindig férsz hozzá mikrofonhoz, akkor is érezd, milyen egy tárggyal a kezedben énekelni.

Használhatsz olyat, mint egy hajkefe vagy vizes palack, hogy szimuláld a mikrofon fogásának érzését az ének közben. A mikrofonok meglehetősen nehezek, ezért használj olyan tárgyat, aminek van súlya. Például, ha gyakorlásra vizes palackot használsz, akkor inkább egy teli vizes palackot használj.

éneklés

2. Tartsd a mikrofont 45 fokos szögben. A mikrofon lekerekített feje a szád mellett legyen.

Fogd meg erősen a mikrofont a választott kéz összes ujjával. Ha szeretnéd, mindkét kezeddel támogathatod a mikrofont, vagy válthatsz a két kéz között. A markolatnak szilárdnak, de nem túl szorosnak kell lennie. Ne fogd meg a mikrofon fejének egyetlen részét sem, mert ez elnyomhatja a hangot. A kezednek a mikrofon közepén kell lennie.

éneklés

3. Tartsd a könyöködet a tested felé. A közelben tartása elősegíti a mikrofon rögzítését és a hang stabilan tartását.

Azonban, ne tartsd olyan szorosan magadhoz közel, hogy az éneklés közben korlátozd a légáramlását.

1

4. Éneklés tippek: Használj mikrofonállványt. Ha nem tudod kényelmesen tartani a mikrofont, megtanulhatod a mikrofonállvány használatát. Ez szabadon tartja a karjaid, és megkönnyítheti a produkciót.

Bizonyos beállításokban, például egy stúdióban, a mikrofon nagy valószínűséggel mindig állványon lesz, így nem kell aggódnod a tartása miatt.

 

Mikrofon próba!

2

1. Helyezd a mikrofont a szádhoz közel. Az énekes mikrofonokat szoros használatra tervezték. Azonban ne akard megérinteni a mikrofont a száddal.

3

Optimális esetben a szájnak körülbelül egy-négy hüvelyknyire kell lennie a mikrofon fejének a közepétől vagy a tengelyétől. Ha állványt használsz, győződj meg arról, hogy az állvány eléggé fel van emelve, hogy a mikrofon feje a szád szintjén legyen, amikor egyenesen felállsz. A mikrofon fejének a középső pontja közvetlenül az alsó ajkaddal kell, hogy szemben legyen. Ne legyen szükséges felemelni vagy leengedni az állad, hogy énekelj a mikrofonba.

4

2. Éneklés: Tartsd a fejed stabilan. A szád a mikrofon közepe felé mutasson, így a hangod nem változhat, akkor sem, ha túl sokat mozgatod a fejed.vv

Amikor előadás közben mozgatod a fejed, ügyelj rá, hogy a mikrofont a fejeddel együtt mozgatsd. Alternatívaként a fejed próbáld stabilan tartani a mikrofon felett.

 

3. Figyelj a testtartásodra. A testtartásod szerves része a hangodnak amikor énekelsz. Győződj meg arról, hogy a mikrofon elhelyezése lehetővé teszi, hogy a jó testtartásod megtartsd.

A hátadnak és a nyakadnak kényelmesen egyenesnek kell lennie. Ne akarj görnyedni a mikrofon felett. Úgy állj, hogy az állad ne kelljen felemelni az éneklés közben.

5

4. Teszteld a mikrofont. Akár felvételről, akár előadásról van szó, teszteld a mikrofont, mielőtt elkezdenéd az éneklést.

A mikrofon hogyan működik? Tudd, hogyan kell bekapcsolni! Butaságnak tűnhet, de ha magabiztosan szeretnéd az előadást készíteni, ismerd meg a mikrofont alapjaiban. A hangellenőrzés során ne csak néhány szót mondj. 

 

Énekeld el a dalok egy részét, próbáld tesztelni a hangok és szintek tartományát. A hangtechnika a saját hangodhoz és hangnemedhez igazítsa a mikrofont, ahelyett, hogy te próbálnál a mikrofonhoz igazodni. 

 

Győződj meg róla, hogy hallod-e magad, függetlenül attól, hogy a hangszórókban hallgatod, vagy fülhallgatóval rendelkezel. Ha nem hallod, mit énekelsz, kérd meg a hangtechnikust a mikrofon vagy a fülhallgató beállításához. 

 

Győződj meg róla, hogy a hang tiszta. Figyelj a nem kívánt visszajelzésekre. Ez jelezheti, hogy a szinteket ki kell igazítani.

6

5. Ne lépd túl vagy alul a hangerőt. Természetes szinten énekelj, se túl halkan, se túl hangosan.

Állj ellen a kísértésnek, hogy változtasd a távolságot a mikrofontól, amikor különböző hangerővel vagy hangmagassággal énekelsz. A mikrofont a te számodra kell beállítani. Normál hangerővel énekelj. 

 

Ne érezd úgy, hogy vissza kell fognod a nagy crescendókat csak azért, mert mikrofonba énekelsz. Amikor a hangellenőrzés tart, győződj meg arról, hogy azon a szinten énekelsz, amelyet az előadás során fogsz énekelni.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések