Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kontroller – mit vegyek kezdő DJ-ként?

DJ kontroller vásárláson gondolkodsz 120 ezer forint körül? Az a jó hír, hogy ennyi pénzért már olyan eszköz is vehető, amely nem csak kezdőként, hanem akár haladó szintig is társunk tud lenni, amikor már egy jóval nagyobb rendszerre költenénk. Ráadásul ez az árkategória már egy egészen jó DJ élményt képes adni nekünk. Így kezdőként, aki most kezdi a szakmát, mindenképpen érdemes ezekbe fektetni a pénzünket.

 

Egy pár szó a szoftverről

Olyan eszközökről fogunk beszélni, amelyek a négy nagy DJ szoftver egyikét használják: Serato, Rekordbox, Traktor és Virtual DJ, mac-re és windows-ra. Bár a Serato-s kontrollerek ebben az árkategóriában általában a Serato Lite verziójával járnak, amit megéri 40 ezer forintért upgradelni a Pro verzióra. Számíts erre, amikor pénzügyi összehasonlítást végzel! Arra is figyelj, hogy amennyiben Virtual DJ szoftvert szeretnél használni, az mindegyik lentebb említett eszközzel működni fog. A rossz hír, hogy mivel egyikhez sem jár vásárláskor, így külön kell subscription-t fizetni a programért. Íme 5 igazán jó eszköz 500 dollár (120.000 Ft)  alatt.

 

1. Hercules DJControl Inpulse 500 Gold LE kontroller

Nem tökéletes, de ár-érték arányban a Hercules DJControl Inpulse 500 Gold LE, a Serato programmal nehezen múlható felül. Egy egészen nagy eszközt kapsz a pénzedért, illetve kapsz négy kihajtható lábat, amivel megemelheted, ami szintén egyedi ebben az árkategóriában. Rendkívül hasznos, hiszen a laptopod elfér alatta. A kontroller alja még világít is, hogyha megemeled! Sajnos csak kétcsatornás keverője van, de ettől eltekintve rengeteg olyan dolgot kontrollálhatunk vele, amit a Serato program biztosít nekünk. És a legjobb, hogy ez az aranyozott kiadása az eszköznek a Serato Pro verziójával jár együtt, tehát nem kell költenünk a szoftverre külön. 

 

Örülnénk, ha jobb vezérlése lenne a Serato effektjeinek, és bár az anyagminőség rendben van, nem kiemelkedő (a tárcsák festése elég hamar lekopik). De így is bőven megéri-a-pénzét. Minden újdonsült DJ-t ki tud szolgálni megfelelően sok sok évig. Ráadásul egy alternatív DJ program is jár az eszköz mellé, DJUCED, hogyha úgy éreznéd, hogy kipróbálnál valami mást is.

 

2. Traktor Kontrol S3 kontroller

Traktor Kontrol S3

Picit túllógva az árkategórián (kb.: 170 ezer forintos árával), a Traktor Kontrol S3 nagyon sokszor van leárazva, és meg tudod venni jóval olcsóbban is. Hardver szinten pedig rengeteget kapsz ezért az árért! Ez az eszköz mindenképpen egy előrelépés az összes többi hasonló közül ebben a kategóriában, és sokkal jobban megéri, mint a kistestvére, a Traktor Kontrol S2 Mk3.

 

Leegyszerűsítve ez a profi Traktor kontroller (Traktor Kontrol S4 Mk3) kisebb verziója. De még így is nagyon jó minőséget kapsz, full RGB pad-ekkel, négycsatornás keverővel és a nagyhoz hasonló és jól rendezett kontrollokkal. Professzionálisnak néz ki és érződik, valamint olyan dolgokat tud, amit semelyik más eszköz ezen a listán. Mint például az AUX input és output.

 

Ami még a pozitívumok sorát erősíti, hogy a Traktor program teljes verziója is jár hozzá, ami természetesen azt jelenti, hogy erre nem kell külön költenünk. Viszont ez sajnos egy indok arra is, hogy miért nem top 1 a listán. A Traktor hiába népszerű alkalmazás, funkciók terén elmarad a többitől (Rekordbox és Serato). De ha neked a Traktor megfelelő (sok DJ így van vele), és jó áron tudod megvenni, akkor jó vétel.

 

3. Numark Mixtrack Platinum FX kontroller

Mixtrack Platinum FX

A Numark Mixtrack kontrollerek megbízható eszközök voltak egészen a modern DJ eszközök megjelenésétől számítva, ez a modell pedig a 4. generáció már. Van egy testvére, a kétcsatornás Mixtrack Pro FX, de a legtöbb embernek ez a négycsatornás változat a legjobb választás.

 

Kifejezetten jól összerakott az árához képest, ami természetesen a pozitívumok sorát erősíti. Jók a  jog-ok, és hosszú a pitch-kontrollja, ami segíti a precíz BPM változtatásokat. A jog közepén van egy kis képernyő, amit ezen árkategória egyik másik tagja sem mondhat el magáról. Ez a funkció egy nagyon jó visszajelzést ad a programtól, tehát nem kell annyiszor a képernyőre nézni, amikor DJ-zel.

 

A kontrolleren van két kapcsoló, amivel az effekteket kezelheted. Ez a rendszer rendkívül intuitív és szórakoztató lehetőséget kínál az effektek használatához, kifejezetten a scratch-elő DJ-k körében. Ez az egyetlen ilyen kapcsolókkal felszerelt eszköz a listán. Ezáltal természetesen a kontroller effektezési lehetőségei korlátozottak, de cserébe könnyen használhatóak. Az utolsó negatívum, hogy a Serato Lite szoftverrel jár együtt, amit megéri upgradelni a plusz árért cserébe.

 

4. Pioneer DJ DDJ-400 kontroller

Pioneer DJ DDJ-400

Ha Rekordbox-ot szeretnél használni, akkor ez a kétcsatornás kontroller az egyetlen választásod ennyi pénzért. A DDJ-400 nem a legprofibb eszköz, a kinézete már kicsit régimódinak hat, hiszen ez az egyik legrégebbi a listán szereplők közül. Ettől függetlenül jó performance pad-jei vannak (bár kicsik), megfelelő minősége mellett, pár olyan érv szól mellette, amelyet a többi kontroller nem tud megdönteni.

 

Elsőként ennek a kontrollernek a felépítése megegyezik a komolyabb Pioneer pultokéval. Ugyanolyan loop kontrolljai vannak, és ugyanúgy vannak az effektek elhelyezve, mint a profi Pioneer DJ mixereken. Ez azt jelenti, hogy ha a komolyabb felszerelés a célod a későbbiekben, ez egy tökéletes kezdőpontja lehet a karrierednek.

 

Másodszor ez az eszköz a Rekordbox-ot kezeli, a Pioneer DJ platformját, ami pontosan megegyezik azzal, ami a klubok keverőin használsz a későbbiekben. Tehát ahogyan fejlődsz DJ-ként, és komolyabb helyeken is fellépsz, Pioneer DJ cuccokkal fogsz találkozni, hiszen az az ipari standard. Ezzel az eszközzel könnyebben átállsz, hiszen a program, amit használsz azonos.

 

5. Pioneer DJ DDJ-SB3 kontroller

Pioneer DJ DDJ-SB3

Ez a kicsi kétcsatornás eszköz Serato programmal szintén elég régóta van jelen a piacon, de még mindig eléggé népszerű választás. Jó minőségű és bár kicsit régimódi a gombok kiosztása (a pad-ek eléggé kezdetlegesek az újabb Serato kontrollerekhez képest), de pár embernek pont ez az eszköz lesz a megfelelő.

 

Miért? Mert ez a kontroller a többiekkel ellentétben egy ténylegesen jó effektvezérlést kapott. Két effektszekció található rajta, amivel a szoftver mindkét effektpaneljét kezelni tudod könnyedén a hardverről. Az összes többi eszköznek a listán korlátozott effektkontrolljai vannak, annak ellenére, hogy néhányon könnyebb azt a párat kezelni.

 

Szóval ha Serato-t szeretnél használni, és nem akarsz túl sokat fizetni, illetve szükséged van a jó effektvezérlésre, akkor megéri megfontolni – még úgy is, hogy az extra 40 ezer forintot ki kell fizetni a teljes verziójú Serato softverhez, mivel ez csak a Lite-ot tartalmazza.

 

Összegzés

Amikor az emberek megkérdezik, hogy „Mennyit érdemes elköltenem a legelső DJ kontrolleremre?”, ezt az összeget éri meg megfontolni. Ennél kevesebb pénzért olyan funkciókat hiányolnál, ami rövidtávon költekezést eredményezne. Ennél több pénzért pedig egy drága hibát követhetsz el, hogyha megbánnád a vásárlást.

 

Az igazság az, hogy a szoftver és a laptop az, ami a munkát elvégzi – a kontroller nem más, mint egy audio interfész és pár kontroll, ami a laptopodat kezeli. Szinte mindent meg tudsz csinálni ezekkel, amiket a profi DJ-k csinálnak, eléggé komoly szinten meg tudod tanulni a szakmát ezeken az eszközökön. És ha rádöbbensz, hogy ez a hobbi mégsem neked való, nem költöttél túl sokat, hogy végül megbánd.

 

És az utolsó érv amellett, hogy csak ennyit költs az első eszközödre az az, hogy amennyiben úgy érzed, hogy vennél egy nagyobbat, ez a kisebb használatban maradhat, mint egy másodlagos kontroller. Valószínűleg úgyis megszereted addigra, és nem lesz kedved megválni tőle. 🙂

 

 

A cikk frissített változatát itt találod!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések