Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

2023 Dj kontroller : a 4 legjobb 1000 dollár alatt

Amikor 2023 DJ kontroller-kínálatáról van szó, a kezdők számára a fő ár a 300 és 500 dollár közötti kategória (amelyekről már ebben a cikkünkben is írtunk). Ezen a szinten gyakorlatilag mindent megkapunk, amire szükségünk van ahhoz, hogy megtanuljunk DJ-zni.

 

Amint áttértünk az 500 és 1000 dollár közötti ársávba, amelyre ez a cikk is koncentrál, a belépőszint legfelső kategóriájából átlépünk a professzionális területre. El kell azonban mondani, hogy ez egy kicsit szűkebb kategória. Itt jóval kevesebb a választék annál, mint amit 1000 dollár felett kaphatunk. Ezen a szinten, a jobb minőség és a „teljes” szoftver mellett, már a négy csatornára is számíthatunk, valamint kiegészítő bemenetekre. Utóbbiak lehetővé teszik, hogy extra felszerelést is csatlakoztassunk a kontrollerhez. Ezen kívül pedig ezeken a kontrollereken már megtalálhatók olyan funkciók is, mint a külön booth, illetve master kimenet és vezérlés, jobb pad és effekt-szekció, vagy akár a motorizál jog-ok.

 

Összességében itt már inkább a „profi” szintért fizetünk többet, mert ezeket az eszközöket már akár nyilvános fellépésekre is használhatjuk (bár egyesek alkalmasabbak erre a feladatra, mint mások, ahogyan ezt látni is fogjuk). Nézzük tehát, hogy 2023 DJ kontrollerei közül melyik is a legjobb ebben az ársávban!


2023 DJ kontroller: Néhány szó a szoftverről

Mind a 4 nagy szoftverhez tartozó kontrollert megtaláljuk ebben a kategóriában (Serato, Traktor, Rekordbox, Virtual Dj), Windows és Mac rendszeren egyaránt. Azonban amennyiben Virtual DJ-t szeretnénk használni, figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy bár ezen kontrollerek mindegyike működik vele, a szoftverért továbbra is elő kell fizetnünk, ami jelentősen megemelheti a költségeket! Íme a 4 legjobb 1000 dollár (kb.: 350 000 Ft) alatti DJ kontroller 2023-ban:
 
 

1. pioneer DJ ddj-flx6

2023 dj kontroller

Az itt szereplő kontrollerek közül ez a legolcsóbb. Ez valójában egy nagy méretű DDJ 400-as, négycsatornás mixerrel. Legnagyobb előnye (a 4 csatorna mellett) a nagyszerű (és a cikkben szereplő kontrollerek közül a legnagyobb méretű) jog-ok, és a profi Pioneer pultokhoz hasonló elrendezés, valamint, hogy az olcsóbb Serato-s vezérlőkkel ellentétben, ehhez jár a Serato DJ Pro. Ezenkívül helyet kapott benne egy Merge FX gomb is, amiről megoszlanak a vélemények…

 

Hiányosságai azonban sajnos bőven akadnak. Nincs AUX bemenet, és a legtöbb „Pro” kimenetet sem talájuk meg rajta. A pad-ek az árához képest nem túl jók, mikrofon bemenetből pedig csak egy van, amihez ráadásul nincs EQ.

 

Tehát összességében, bár nagyobb, mint a legtöbb kontroller ebben a kategóriában, a profi funkciók többsége hiányzik belőle. Az otthoni szórakozáshoz, élő közvetítéshez és a kisebb zenélésekhez az FLX6 jól működik. De profi használatra sajnos nem alkalmas.

 

Ár: 659 USD (kb.: 230 000 Ft)

 
 

2. Traktor Kontrol S4 Mk3

Traktor kontroller

Ez egy nagyszerű vezérlő Traktor felhasználók számára (megfelelő méretű, két egyedi motoros tárcsával). Négy csatornája is van, amelyek mindegyike külső bemeneteket fogadhat (ebből kettő lehet phono). Kicsi, ugyanakkor hasznos képernyőkkel rendelkezik mind a két deck-en, valamint jó pad-ekkel, hosszú tempo fader-ekkel, és teljes vezérléssel a Traktor FX felett, plusz különösen erős a Mixer FX, amely testreszabható. Négy FX plusz filter közül választhatunk bármelyik csatornához, ami minden csatornán különböző lehet.

 

Két mikrofoncsatornája van, amelyek a tényleges keverőcsatornákon mennek keresztül, nem pedig külön útvonalon. Talán ez az egyetlen gyenge pontja. Azonban ha a Traktor szoftvert szeretnénk használni (amelynek természetesen a teljes verzióját meg is kapjuk hozzá), úgy ez a csúcskategóriás eszköz egy remek választás.
 
Ár: 999 USD (kb.: 350 000 Ft)
 
 

3. Pioneer DJ DDJ-800

2023 dj kontroller

Alapvetően ez a Pioneer DDJ-1000-nek (minden idők egyik legsikeresebb DJ-vezérlőjének) levágott változata. A DDJ-800 azért más, mert négy helyett csak két csatornája van. Ha azonban csak két csatornára van szükségünk, akkor alapvetően ugyanazt az eszközt kapjuk, csak kisebb, hordozhatóbb formátumban.

 

Ez, a profi Pioneer pultokhoz hasonló elrendezést, a klubkeverőkéhez nagyon hasonló teljes hardveres effekteket, valamint nagyszerű jog-okat és pitch fader-eket jelent (bár kicsit kisebb, mint a DDJ-1000-nél). A jog-ok megfelelő, mechanikus feszültségszabályozókkal rendelkeznek, ellentétben az összes többi vezérlővel ebben az árkategóriában.

 

Két külső forrást lehet rá csatlakoztatni, amelyek közvetlenül a keverőn mennek keresztül. Ez lehet Line, vagy Phono, bár ez a funkció egy kicsit kevésbé hasznos, ha maga a keverő csak kétcsatornás. Két mikrofonbemenete van, amelyek saját szintszabályzókkal rendelkeznek (de megosztanak egy kétsávos EQ-t), és egy szimmetrikus master kimenetet kapunk az aszimmetrikus master és booth kimenetek mellett.

 

Remek választás a Rekordbox-hoz. Egyetlen hátránya az, hogy „nagyobbik testvére” a DDJ-1000 nem sokkal drágább, így érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy inkább egy olyat szerzünk be.

 

Ár: 839 USD (kb.: 300 000 Ft)

 


4. Roland DJ-707M

2023 dj kontroller

Egy szerény, közepes méretű kontroller Serato felhasználók számára. Kis jog-okkal és egyszerű felépítéssel rendelkezik. Ez az eszköz első pillantásra nem tűnik nagy számnak, mégis tele van olyan funkciókkal, amelyeket a profi DJ-k felbecsülhetetlen értékűnek találnak.

 

Az alapok: Ez egy négycsatornás vezérlő a Serato DJ-hez, amely lehetővé teszi négy külső forrás csatlakoztatását is (kettő lehet felvételi deck), valamint két mikrofon, amelyek mindegyike teljes, háromsávos EQ-val és vokális FX-szel rendelkezik.
 
Megfelelő (bár kicsit korlátozott) vezérlés a Serato effektjei felett, valamint csatornánként külön Filter/FX. Az RGB pad-ek gyakorlatilag a Serato pad összes funkcióját vezérlik. Még egy beépített szekvenszere is van (hát ez a Roland). Van rajta szimmetrikus booth kimenet, szimmetrikus és aszimmetrikus master kimenet, midi kimenet, és még egy zóna kimenet is. Ezen kívül két laptopot is lehet rá csatlakoztatni a biztonsági mentéshez, vagy a DJ váltáshoz. Ha profi koncertező DJ-k vagyunk, akiknek saját kontrollert kell vinniük az eseményre, úgy ez a kontroller a legjobb választás. Ebben az árkategóriában abszolút nyertes!
 

Ár: 999 USD (kb.: 350 000 Ft)

 


2023 DJ kontroller: Összegzés

Amint azt láthattuk, 2023 DJ kontrollereivel kapcsolatban a választásunk nagy részét képezik azok a dolgok, amelyek megkülönböztetik ezeket az eszközöket egymástól. Motoros jog-okra vágyunk? Akkor csak egy választás van. Két laptop csatlakoztatása? Ismét csak egy választás. Valódi profi funkciók? Ez kizárja az FLX6-ot. Négy csatorna kell? Ne a DDJ-800-at keressük. Stb..
 

Éppen ezért, amíg nem vagyunk biztosak abban mit is szeretnénk, addig azt javasoljuk, hogy kezdjünk egy 300-500 dolláros kontrollerrel, és ne ezek közül az egyikkel. Ha az ember már egy ideig használt ilyen vezérlőt, csak akkor tudja meg, hogy mely funkciók érik meg a plusz pénzt, amikor eljött a frissítés ideje.

 

Ennek ellenére sok időbe telhet, mire ezek közül bármelyiket kinőttük, kivéve az FLX6-ot (amelyet akkor fogunk kinőni, amikor fizetős koncertekre akarjuk használni). És bár ez tűnik a legkevésbé lenyűgözőnek a négy közül, a Roland DJ-707M a legkevésbé valószínű, hogy túlnő rajtunk, ezért szerintünk 2023 DJ kontrollereit tekintve ez a legjobb 1000 dollár alatt.
 
 
 

Forrás: wwwdigitaldjtips.com

Szerző: Kopi

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések