Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Rane Four

Csúcskategóriás Serato kontroller: Rane Four

Rane four front

A Rane Four egy prémiumkategóriás, négycsatornás DJ kontroller. Arra lett tervezve, hogy a performance-orientált DJ-k teljes irányítást kaphassanak a Serato DJ Pro szoftver felett. A fix lemezjátszóknak és a négycsatornás keverőnek köszönhetően nem egy olyan scratch eszköz, mint a Rane One, bár a 8,5 hüvelykes lemezjátszói abszolút alkalmasak rá. Ehelyett a profi szintű hardver effektekre, a mély Stems kompatibilitásra, a két laptop USB-re, a két mikrofonra és a külső bemenetekre fókuszál. Nem tökéletes, de valószínűleg még mindig a legjobb performance kontroller a Seratohoz.

 

Rane Four Első benyomások

Rane 4 keverőRánézésre a Rane Four egy klasszikus Rane. A színe, a stílusa, az alkatrészek mindegyike minőséget sugároz. Szilárd, fémből készült, és azon kevés vezérlők egyike, amelynek eltávolítható teteje van, így könnyedén hozzáférhetünk a faderek-hez szervizelés, vagy tisztítás céljából. Tartósan van kialakítva. Azonban egy tekintetben, nagyon eltér a hagyományos Rane-tól: fix (vagyis nem motoros) lemezjátszói vannak, melyek 8,5 hüvelykesek, tehát teljes méretűek.

 

Keverő

A keverő elrendezése olyan, mint egy hibrid, egy klub és egy scratch keverő között. Rendelkezik olyan részekkel, mint a Rane kontroller keverőin látható paddle és FX terület, de négy csatornával és választható filter effektekkel is. Az eszköz a Serato DJ Pro 3.0 és annál újabb verzióival működik, amelyek biztosítják a Stems vezérlését (ez az egyik fő eladási pontja a Rane Four-nak). Miután letöltjük és telepítjük a Seratot, azonnal feloldja a szoftvert, amint az eszközt bekapcsoljuk. Fontos megjegyezni, hogy ehhez jól működjön, a Serato Pitch’n Time Expansion Pack szükséges a magas minőségű kulcsáthangoláshoz, de szerencsére ezt biztosítják.

 

 

Kompakt, de nem érezzük zsúfoltnak, és mindent tartalmaz, ami elvárható, beleértve a fülhallgató szekcióban található split cue gombot is. Ez a rész az elülső részen található, a kijelölő és kontúrvezérlőkkel, valamint a második mikrofon vezérlőivel.

 

rane io

 

A keverő hátoldalán találhatók a szimmetrikus és aszimmetrikus kimenetek, a szimmetrikus booth kimenet, két külső csatornához (nem négyhez) kapcsolható bemenetek, amelyek között választható a line és a phono beállítás, két USB bemenet számítógépekhez, és egy IEC tápcsatlakozó (nincs olcsó 12-20V-os áramellátás).

 

Rqane four front 2

 

Deckek

8,5 hüvelykes tárcsái vannak belső kijelzővel (ami hullámformákat, kulcsinformációkat, az eltelt időt, a BPM-et, a dal pozícióját és egy digitális „matricát” mutat a scratch-eléshez). Mindkét deck-nek hatalmas RGB-gumipadja van, gyönyörű OLED-mini kijelzőkkel, amelyek visszajelzést adnak a pad-kiválasztásokról. A tempo fader-ek hosszúak és simák. Alapvetően minden olyan dolgot megtalálunk rajta, amire szükségünk lehet (pl.: loop, slip/censor, könyvtárnavigáció, pitch bend, kulcsbeállítás stb…). Közben a pad-ek vezérlik az összes Serato performance mode funkciót, a Stems kiegészítéssel pedig teljes stem-vezérlés érhető el egy dedikált pad-módban, de mindig bekapcsolható acapella és instrumental gombok is vannak.

 

Rane Four Stems

Rane four stems

Először is, ott vannak az Acapella és Instrumental gombok, amelyek lehetővé teszik az azonnali acapella és instrumental vezérlést bárhonnan, függetlenül attól, hogy a pad-ek mire vannak beállítva. A hangminőség, amit kapunk, attól függően változik, hogy mi a forrásanyag. Ez gyakran messze nem tökéletes, de szinte mindig használható, néha pedig lenyűgözően jó.

 

Stems pad mode

Ha mélyebbre ásnánk, akkor menjünk a Stems pad módba! Itt az acapella-t, a melody-t, a bass-t és a drums-t tudjuk izolálni vagy eltávolítani. Az eszköz egyik egyedi jellemzője a „Stem-split”. Ez olyan, mint azonnali duplázás, de itt lejátszhatunk egy dalt, megnyomhatjuk a Stem-Split gombot, és az acapella az egyik csatornára kerül, az instrumental pedig az azt követő csatornára.

 

Itt használhatjuk a channel fader-eket, és hozzáadhatunk FX-et, EQ-t, Filter-t stb. mindegyikhez, éppen úgy, mintha kétféle verziót játszanánk a dalból két csatornán. Sőt, akár külön-külön is manipulálhatjuk őket, például az egyiket loop-olhatjuk, másikat scratch-elhetjük stb. Ez elképesztően szórakoztató és jelenleg csak a Rane Four tudja.

FX

Háromféle effekt is használható: a Serato csatornák effektjei, a Serato fő effektjei és a Rane hardveres fő effektjei. A Serato csatorna effektjei filter-t, filter & roll-t, flanger-t és noise-t adnak, amelyeket a csatorna EQ-k alatt lévő gombokkal lehet vezérelni. Ezek nagyon erősek! Nem lehet finomhangolni semmilyen paramétert. A fő effektek – azaz a paddles használata, a paramétergomb, a joystick-on keresztül vezérelt ütemvezérlés, és a Dry/Wet gomb lehetővé teszik a választást a Serato hat effektjének (amelyek két deck-re vannak szétosztva), vagy a Rane beépített hardver effektjeinek vezérlésére.

 

Rane Four Serato Fx

A Serato FX nem újdonság, de a Rane hardveres effektjei nagyon újak ehhez a típusú kontrollerhez, és valóban egyediek. Van hat kézzel vezérelhető lehetőség, azonban összesen 22 közül válogathatunk, és kedvenceinket elmenthetjük a hat gomb közül bármelyikre. Az általunk választott opciók megmaradnak, így minden újraindításkor úgy állíthatjuk be, ahogyan szeretnénk. Fontos megjegyezni, hogy ha az eszközt laptop nélkül használjuk, és pl. lemezjátszókat csatlakoztatunk a 3. és 4. csatornához, akkor a csatorna FX csak a filter-re korlátozódik, de az összes hardveres effekt továbbra is használható.

 

Emellett, amikor csatlakoztatjuk a laptopot, minden, amit az eszközön csinálunk, felkerül a Serato-ra. Ideértve a hardveres effektek hozzáadását a bemenetekhez stb., így könnyedén rögzíthetjük vagy akár élőben közvetíthetjük az előadásunkat.

 

Összeségében

Rane front 3

Ez egy kicsit eltérő kontroller a Rane-től, mivel egy „statikus” jogwheel egységről van szó, és ezért nem feltétlenül „scratch” célú. Inkább a „teljesítmény-DJ”-kre fókuszál, és így a Serato felhasználói bázisának Pioneer DJ szegmensére céloz.

 

Végszó

Azért, hogy lássuk, hogy miért történt mindez, valószínűleg érdemes megvizsgálni a Rane anyavállalatának, az inMusic DJ szektorban meglévő márkacsaládját. Vannak olyanok, mint a Numark (alsóbb kategóriás felszerelések), a Denon DJ (kizárólag standalone DJ hardverek), és a Rane, amely most úgy tűnik, hogy „pro szoftver felszerelés” pozícióba került.

 

Ebből kiindulva a Rane Four tökéletesen illik ebbe a képbe, mert valóban profi. Ha a magasabb szintű Serato kontrollereket nézzük, akkor ez most csatlakozik a Pioneer DJ DDJ-1000SRT, a Roland DJ-707M és a Reloop Mixon 8 Pro mellé (sőt a legtöbb esetben túl is szárnyalja őket). Természetesen az ára is ennek megfelelő. Összességében nagyszerű eszköz. Ha a pénz nem akadály és a „Stems DJ”-ség mellett döntünk, akkor igazán jó választás!

 

 

Forrás: wwwdigitaldjtips.com

Szerző: Kopi

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések