Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Pioneer DJ DJM-A9 keverő

PIONEER DJ DJM-A9 KEVERŐ

DJM-A9

A Pioneer DJ DJM-A9 keverő méltó utódja a DJM-900NXS2-nek, a jelenlegi „ipari szabvány” keverőnek. Ez egyértelműen az „evolúció nem forradalom” esete. A kialakítás természetesen azonnal felismerhető lesz mindenki számára, aki az évtizedek során használt ilyen típusú keverőket. Viszont a modern csatlakozások, jobb testreszabhatóság, új effektek és magasabb hangminőség mind azt mutatják, hogy merre ment a kutatás, fejlesztés és persze a pénz. Nem tökéletes, de még rövid ideig használva sem fogsz visszavágyódni a DJM-900NXS2-hez, nem utolsósorban azért, mert jelentősen jobban szól.

 

Pioneer DJ DJM-A9 – Első benyomások

DJM-A9

A Pioneer DJ DJM-A9 keverő egy Pioneer DJ klubkeverőnek tűnik első pillantásra. Azonban egy kicsit szélesebb (ami néhány helyen illesztési problémákat okozhat), és innen hamar észrevehetők a változások: egy rejtélyes új „Center Lock” gomb a Sound Color FX-en, Bluetooth, egy extra szett fejhallgató-vezérlés, egy csinos új képernyő, modern USB-C bemenetek az öregebb USB-B típus mellett.

 

Ahogy a korábbi modellek esetében, ezt is még mindig csatlakoztatni kell egy Ethernet routerhez a Pioneer DJ Pro DJ Link ökoszisztémájával való használathoz (bár rendelkezik WiFi-vel is). Továbbra is választható digitális és analóg bemenetek és kimenetek állnak rendelkezésre, de minden ugyanolyan, ahogy azt elvárnád a beindításkor.

 

A hangminőséget tekintve, itt van az igazság. A DJM-900NXS2 hangja elég jó volt… de nem kiváló. A legjobbak között (beleértve a Pioneer DJ saját DJM-V10 modelljét) ez hiányzott belőle. De többé már nem. A DJM-A9 kölcsönözte a DJM-V10-től a 32 bites hangot, és ugyanolyan jól szól, mint a testvérkeverője, amiről soha nem hallottunk senkit panaszkodni, ami a hangminőséget illeti.

 

Csatlakozások

A9 backA master kimenet, a booth kimenet, a két fejhallgató kimenet, még a phono bemenetek is… mindnek a körkörösen letisztított és fejlesztett áramköre van, hogy ez egy nagyszerű hangzású keverő legyen. Ez persze észrevehető használat közben.

 

A keverő tetején található egy kétsávos EQ a DJ booth számára. Ez lehetővé teszi azt, hogy a DJ közvetlenül irányítsa, ha például túl élesnek találja a biztosított booth monitorok hangját. Ez egy közvetlen átvétel a DJM-V10-ről (ahogy sok más dolog is itt).

 

Nemcsak, hogy egyszerre két fejhallgatót lehet csatlakoztatni, hanem két független fejhallgató rendszer van. Erre szolgálnak a készülék előlapján található extra cue gombok – a „B” fejhallgató készletre. A mikrofonok csatornái is jelentős változásokon mentek keresztül. Mostantól van: Phantom tápfeszültség kondenzátoros mikrofonhoz az 1. mikrofon csatlakozón, külön be-/kikapcsolási és talkover vezérlés, egy extra effektkészlet (reverb, echo, pitch és megaphone) saját Parameter gomb, valamint egy „push to talk” funkció a be-/kikapcsoló gombon.

 

Ezek a változtatások rugalmasabbá, szórakoztatóbbá és könnyebben használhatóvá teszik a mikrofonokat. Fontos megjegyezni, hogy további beállítások is elérhetők nemcsak a booth, hanem a master kimenetekhez, a fejhallgatóhoz, a mikrofonokhoz stb. Ezek nem a panelen, hanem az új, fejlesztett Utility menüben érhetők el.

 

Lehetőségünk van továbbá, hogy egy Bluetooth forrást kapcsoljunk rá. Például, ha egy telefonról szeretnénk zenét lejátszani sürgős esetben. A párosítás egyszerű és jól működik. Bár a DJM-A9 fő felhasználási területe a profi környezet, ahol hálózatos CDJ-3000-ekkel használják. Ennek ellenére sok DJ szeret hasonló beállítást használni DJ-szoftverekkel, mint például a Serato (amivel egyébként gyárilag kompatibilis a licencelt Serato változattal). A DJM-A9 rendelkezik modern USB-C, valamint USB-B típusú csatlakozókkal, azoknak a DJ-knek, akik laptopokat szeretnének csatlakoztatni.

 

Faderek és effektek

DJM-A9

A Crossfader a DJM-A9 keverőben, valójában a DJM-V10-ből származik, ahogy az upfader-ek is. De összességében érezhető fejlesztést jelentenek a tökéletesen használható modellekhez képest, amelyeket a DJM-900NXS2 használt.

 

A Sound Color FX-en található egy új kapcsoló, amely mechanikusan rögzíti a Sound Color FX gombokat. Azért tervezték így, hogy a nagyobb erővel dolgozó DJ-k gyorsan finomhangolhassák az effekteket, a mixből ki- és bekapcsolva, de közben ne hagyják ki az „effekt kikapcsolása” 12 órás pozíciót a keverőn. Ez a kapcsoló szó szerint rögzíti a gombot, így nem lehet tovább forgatni. Persze, ha eléggé rázkódsz vagy elég erősen forgatod, akkor túl is mehet az 12 óra pozíció – de ehhez sokkal eltökéltebbnek kell lenned.

 

 

a9 effectA meglévő kiváló hangzású Beat FX palettához a Pioneer DJ hozzáadta a Mobius effektet a DDJ-1000/DDJ-1000SRT-ről (egy fantasztikus hangzású effekt), valamint két „harmadolós” effektet, a Triplet filter-t és a Triplet roll-t. Érdemes néhány szót ejteni az új gombokról is. Ez egy kisebb fejlesztés, de a régi gomb, amellyel kiválaszthattad az adott effektet (a csatornára, a crossfader oldalaira vagy csak a master-re), kényelmetlen volt és hajlamos volt a hibákra. Most már mindegyik lehetőséghez nyomógombok vannak, ami sokkal jobb.

 

Még mindig vannak fények a készüléken, amelyek megmutatják, hogy melyik csatornára vagy útvonalra fog működni az effekt, de így könnyebb váltani közöttük. Az új kijelző nemcsak az effektek beállításainak megjelenítésére, hanem a részletes beállítások „utility” menüjének navigálására is, jelentős előrelépés a DJM-900NXS2-hez képest.

 

Nagyobb, színes, magasabb felbontású, és sokkal több információt képes megjeleníteni és visszajelzést adni. Ez azt jelenti, hogy például az X-Pad sokkal finomabb lehet, és azonnali visszajelzést kapsz a képernyőn arról, hogy hol van beállítva. Emellett a Pioneer DJ lehetővé tette a DJ-k számára, hogy könnyen testre szabhassák saját beállításaikat (különösen az effektek terén), és könnyen betölthessék azokat bármely DJM-A9-re.

 

PIONEER DJ djm-a9 – összegzés

Az előző DJM-900NXS2, hát, nos, elavultnak tűnik, amint csak egy kicsit is használod ezt az új keverőt. Persze ez az evolúció, nem forradalom. Megold néhányat a DJM-900NXS2 legnagyobb hiányosságai közül, és jövőbiztosított is, például az új USB-C csatlakozókkal. A mindenhol végzett változtatások ésszerűek, és az új hozzáadások (főként a mikrofonon lévő effektek és az új Beat FX, valamint a plusz fejhallgatók és az új Bluetooth bemenet) mind üdvözlendőek. Azonban a beépített hálózati router-re sajnos még mindig várnunk kell.

 

Összességében, a Pioneer DJ DJM-A9 keverő az elődjéhez képest több funkcióval rendelkezik, könnyebb használni és jobban szól – egyértelmű választás… kivéve az árat. A kb. 1 200 000 ft-os árával ez lényegesen drágább, mint az elődje és bármelyik versenytársa… de a kluboknak, amelyek telepítik, valószínűleg ez nem jelent akadályt. Végtére is, ez lesz az új iparági szabvány, amely a sikeres régi iparági szabványt váltja ki ugyanattól a cégtől. Tehát minden megy tovább a megszokott módon.

 

 

 

Forrás: www.digitaldjtips.com

Szerző: Kopi

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések