Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A Pioneer és a Serato mostantól egy és ugyanaz a cég

A Pioneer és a Serato mostantól egy és ugyanaz a cég

 

pioneer-dj-acquisition-serato-shaking-up-dj-software-landscape-pioneer-dj-buys-serato.png

 

A Pioneer DJ bejelentette, hogy megvásárolja a Serato-t, ezzel olyan lépést téve, amely megváltoztathatja a DJ világot. Ez a lépés (annak ellenére, hogy ellentmondásos biztosítékok érkeztek), megkérőjelezi a Serato DJ platformként való hosszú távú fennmaradását. A Pioneer DJ anyavállalata, az AlphaTheta, így jelentette be a hírt:

 

„Az AlphaTheta Corporation, a DJ hardverek és szoftverek piacvezetője a Pioneer DJ márkanév alatt, és a Serato Audio Research Limited, a DJ és hang szoftverek piacvezetője, örömmel jelentik be, az Új-Zélandi Tengerentúli Befektetési Hivatal jóváhagyásának és egyéb szokásos feltételeknek alávetve, hogy a két cég megegyezett a Serato részvényeinek felvásárlásában az AlphaTheta által.”

 

Tehát a megszokott jóváhagyások alapján most már a Pioneer DJ tulajdonában van a Serato. A kérdés az, hogy mit jelent ez a DJ-k számára? Először is, a Rekordbox DJ-knek várhatóan javulni fog a normától elmaradó stem teljesítményük, amikor beolvasztják a Serato stem technológiáját (a nagy kérdés inkább az, hogy a Serato kutatás-fejlesztése előnyt hoz-e a Rekordbox-nak), de menjünk egy kicsit mélyebbre…

 

Mit jelent mindez a Serato felhasználói számára?

 

A nyilatkozat egy része így hangzik:

„A partnerség kihasználja mindkét cég egyesített szakértelmét, és az AlphaTheta valamint a Serato továbbra is önálló márkaként működik majd. Ide tartozik a hosszú távú partnerség folytatása a DJ hardver és szoftver iparág kulcsfontosságú szereplőivel.”

serato-dj-pro-vector-logo-e1697804228631.pngAz rövid távon úgy tűnik, hogy a Serato jövője platformként biztonságban van. Azonban a közép- és hosszú távú kilátások már bizonytalanabbak lesznek. Miért? Nos, itt van a nyilvánvaló kérdés. Miért lenne szüksége egy DJ hardver cégnek két szoftvermárkára, amik alapvetően ugyanazt a célt szolgálják?

 

És persze ott van az is, hogy a Serato, olyan márkákkal dolgozik együtt, mint a Roland, a Reloop, a Numark és a Rane, hogy testreszabott hardvert gyártsanak a szoftverükhöz, de mindegyikük közvetlen versenytárs a Pioneer DJ saját hardverével.

 

Ezek a cégek gyakorlatilag versenytársi viszonyban lennének egy olyan vállalattal, amelyik szoftvert licencel a termékeikhez. Elképzelhető, hogy kevésbé lennének hajlandók erre, így visszaléphetnek a Serato kontrollerek gyártásától. Ez azt eredményezné, hogy a Pioneer DJ tovább növelné a már amúgy is domináns pozícióját, mint Serato DJ-k által használt hardver.rekordbox-vector-logo-2022-e1697804167718.pngA Pioneer DJ már korábban is egy kicsit furcsa helyzetben volt, mivel két platformra kellett hardvert gyártania, főként a piaci erők miatt (sok DJ szívesen használja a Serato-t). De mint mindkét platform tulajdonosa és uralkodó hardvergyártója, ésszerű lenne a Pioneer DJ-nek további erőfeszítéseket tennie a két platform összekapcsolására.

 

Természetesen mindez csak találgatás, de mostantól ha egy gyártó szeretne DJ kontrollert készíteni, és a Pioneer DJ tulajdonában van mindkét fő szoftvermárka, akkor egy ilyen gyártónak alig néhány másik választása marad a nagyobb szereplők között (VirtualDJ és a djay Pro). Sajnos ez lehet, hogy egyszerűen elriasztja majd az új kontrollerfejlesztéseket.

 

Azonban itt van egy fordulat: az inMusic már rendelkezik saját beágyazott rendszerekhez készült szoftverplatformmal, az Engine DJ-vel. Most lehet, hogy ösztönzést érez arra, hogy az Engine DJ-t egy teljes értékű szoftverplatformmá fejlessze ki. A cég elég nagy ahhoz, hogy ezt megtegye, és jól is tehesse. Ugyanis az övéké a Numark, a Rane és a Denon DJ, amelyek mind a legnagyobb nevek közé tartoznak a Pioneer DJ-n kívüli DJ felszerelések között.

 

InMusic_logo.png

 

Nem kizárt tehát, hogy a jövőben a Denon DJ, a Numark és a Rane eszközei mind működnek majd az Engine DJ laptop platformmal, A Pioneer DJ pedig a Rekordbox-hoz, a Serato-hoz, vagy bármelyik két szoftver jövőbeli összeolvadásához szolgáltatja majd a hardvert.

 

Végül is a DJ technológia egy kis világ. A profi DJ-k általában értékelik az egyszerűséget és a következetességet, és általában boldogan használnak Pioneer DJ felszerelést a DJ pulpituson. A márka dominanciája tükrözi ezt. Azonban a monopólium általában elfojtja a fejlesztést és az innovációt, tehát a verseny jó dolog. De ahhoz, hogy egy vállalat versenyezzen az AlphaTheta, azaz a Pioneer DJ dominanciával és erejével, erőforrásokra és márkákra van szüksége. Az inMusic mindkettővel rendelkezik.

 

Ha ez a hír ösztönzi az inMusic-ot, hogy gyorsan belépjen a teljes értékű DJ szoftverek világába, akkor talán láthatjuk azt a lendületet, amit az Engine DJ platformja nyújtott a különálló rendszereknek. Tehát új jövő áll előttünk, ami még nem tudjuk, hová vezet. De egy biztos. Ez a hír nagy változásokat fog hozni a DJ világban!

 

 

 

Forrás: https://www.digitaldjtips.com
Szerző: Kopi

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések