Bootleg, Mashup, Re-edit és Remix: Mi a különbség?

BOOTLEG, MASHUP, RE-EDIT ÉS REMIX: MI A KÜLÖNBSÉG?

 

Bármilyen címkével ellátott zenét játszol, biztosan kíváncsi vagy, hogy mit jelentenek ezek a kifejezések. Akár saját magad próbálkozol a dalok átalakításával vagy saját verziók készítésével, valószínűleg már elgondolkodtál azon, mik is a különbségek ezek között a gyakran használt címkék között. Most végigvezetünkk mindegyiken egyenként, és elmagyarázom, mi különbözteti meg őket egymástól.

 

Re-edit

Ez áll a legközelebb az eredeti dalhoz, és ezek azok, amelyeket valószínűleg Te is megpróbálsz elkészíteni (legalábbis kezdetben). Ez egyszerűen egy olyan verziója egy számnak, amelyen apró változtatásokat hajtottak végre, amelyeket bárki megtehetett volna (ezzel azt értem, hogy bárki elvégezhette volna a kiadott verzión ezeket a változtatásokat). Valójában ezt bárki megteheti (és a DJ-k gyakran meg is teszik) élőben, amikor a DJ szoftverekben található Cue pontok és Quantize funkciók segítségével ugrálnak a számokban, így gyakorlatilag egy kicsit más verziót adnak elő spontán a közönség előtt.

 

Nem meglepő tehát, hogy néhány DJ szoftver már beépítette ennek módját. Például, ha Serato felhasználó vagy, nézd meg a Serato Flip funkciót, amely alapvetően megjegyzi, mit csinálsz a Cue pontokkal, és lehetővé teszi, hogy ezeket az élőben történő változtatásokat a következő alkalommal egyfajta előre felvett verzióként játszd le.

BOOTLEG, MASHUP, RE-EDIT ÉS REMIX: serato flip

Ha Rekordbox Creative vagy Pro felhasználó vagy, van egy szerkesztési funkció, amely lehetővé teszi a dalok részeinek feldarabolását és újraszervezését, majd új verzióként való elmentését, hogy ezeket játszd le a szettedben, anélkül, hogy el kellene hagynod a DJ szoftvert.

BOOTLEG, MASHUP, RE-EDIT ÉS REMIX: rekordbox edit

Azonban, akár élőben, akár előre készíted el őket, ezekben a platformokban vagy akár a hagyományosabb szerkesztési platformokon, mint például az Ableton Live, a lényeg az, hogy a dal befejezett verzióját használod, és viszonylag egyszerű változtatásokat hajtasz végre rajta, szinte biztosan azért, hogy könnyebben vagy jobban lehessen DJ-zni vele.


Mashup

Ez a következő lépés a láncban, úgymond, a rögzített dalok megváltoztatásának bonyolultabb módja. A lényeg itt az, hogy több dal is érintett. Míg az előző esetben egyetlen számot veszünk, és valamit csinálunk vele, addig itt ugyanezt tesszük, de különböző dalokat összekeverve. Még mindig általában a dalok befejezett verzióit használjuk, amelyeket bárki beszerezhet, mivel a mashup-ok általában nem hivatalosak, de okosan változtatjuk meg őket, és lényegében „összeolvasztjuk” őket, hogy valami újat hozzunk létre. Manapság, a DJ szoftverek valós idejű származtatott szétválasztásával lehetővé teszik számunkra, hogy például egy dal vokálját vegyük és egy másik zenével kombináljuk. Kifejezetten könnyű ezeket élőben létrehozni.

BOOTLEG, MASHUP, RE-EDIT ÉS REMIX: virtual dj stems


Bootleg

Régebben a bootleg albumok általában teljes élő előadások kiadásait jelentették, amelyeket a rajongók készítettek, teljesen függetlenül a lemezkiadóktól. De DJ kontextusban a bootleg azt jelenti, hogy radikálisan megváltoztatunk egy meglévő dalt. Például egy teljesen más műfajú vagy eltérő tempójú verziót készítünk belőle, vagy alapvetően megváltoztatjuk a hangulatát. Bár ez túlmutat egy re-edit-en, itt sem férünk hozzá a stúdió forrásanyagokhoz.

 

Ez már a zenei produkció világába tartozik, mivel sok mindent, amit csinálsz, a producerek is csinálnak. Ütemek programozása, basszusvonalak hozzáadása, és teljesen új elemek bevonása, amelyek az eredeti felvételben nem léteztek. Azonban ennek a lényege nem annyira az, hogy illegális (bár ha engedély nélkül értékesíted bajba kerülhetsz), hanem inkább az, hogy nem kértél engedélyt, és így nem volt hozzáférésed az eredeti felvételekhez. 

 

Más szóval, ugyanúgy a dal befejezett verziójával indultál, mint az előző kettő esetében, azonban itt sokkal tovább mentél, radikálisan megváltoztatva a forrásanyagot, általában saját magad által hozzáadott elemekkel, amelyek nem voltak részei az eredetinek. Számos sikeres, hivatalosan kiadott bootleg létezik, de ha egy nem hivatalos verziót játszol le egy DJ szettedben, általában abból sincs jogi probléma (bár ezt nem jelenti azt, hogy nem is lehet).

 

Remix

A remix-ek egyszerűen olyan teljesen engedélyezett új verziói a daloknak, amelyeket producerek készítenek, és akik gyakran sok saját elemet adnak hozzájuk, hogy radikálisan megváltoztassák a dalokat. Itt a producer megkapja az eredeti dalt a lemezkiadótól vagy az előadótól, és engedélyt kap arra, hogy valami teljesen újat alkosson belőle. Ebben az esetben hozzáférést kap minden eredeti projektfájlhoz, mintákhoz, felvételekhez, és így tovább.

 

Ez a legközelebbi lépés ahhoz, hogy teljes értékű zenei producer legyél, mert ugyanazokat az eszközöket, szoftvereket és készségeket használod, de valaki más kezdte el a számot, úgymond – a Te feladatod az, hogy az ő munkájára építs. Sok esetben az a cél, hogy egy eredeti dalt különböző közönségek és különböző tánctermek számára is működővé tegyenek, és elég gyakran a „kor producerei” remix-elik a legnépszerűbb előadókat bármely adott időpontban. Valójában, amikor egy új dal megjelenik, manapság szinte biztos, hogy több teljesen engedélyezett remix nélkül nem adják ki.


Végezetül

Biztos vagyok benne, hogy észrevetted, hogy ezeknek a kategóriáknak a határai némileg elmosódnak. Egy re-edit esetében előfordulhat, hogy csak egy másik dal dobjait használják, ami (vitathatóan) egy mashup-nak minősül, bár nem olyan, amit a legtöbben annak ismernének fel. Egy bootleg esetében előfordulhat, hogy meggyőzően kinyert sávokat használnak az eredeti dalból, és így minőségben megkülönböztethetetlen lehet egy hivatalos remix-től.

 

Remélhetőleg ez segített megérteni azokat a történelmi különbségeket, amelyek ezek között a különböző módok között vannak, és ahogyan egyetlen befejezett felvételt különféle verziókká alakítanak, melyek hasznosak lehetnek nekünk, DJ-knek! És egy ügyes DJ, aki Cue pontokat használ, hogy élőben ugráljon egy szám különböző részein a DJ szettben, talán soha nem gondolná, hogy amit valójában előad, az lényegében egy re-edit, de valójában az! 

 

 

Forrás: digitaldjtips.com
Szerző: Kopi

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj extra kedvezményeinkből!

Megosztás:

További bejegyzések