A kialakult helyzetben most minden DJ elkezdett az élő közvetítés felé hajlani. Ha sok követőd követi a DJket Instagramon (vagy potenciális követők) akkor könnyen észrevehetted, ebben biztos vagyok. 

élő adás
Néhány DJ-t csupán csak 5 ember néz másokat pedig 50-en… mit csinálnak a sikeres élő közvetítők másképp? 

Ebben a cikkben meg fogok veled osztani 10 olyan élő közvetítés alatt újra és újra elkövetett hibát, amit láttunk a DJ-k körében. Ha most gondolkozol azon, hogy belefogsz az élőzésbe (és ha ezt épp a kijárási tilalom alatt olvasod, valljuk be, ez az egyetlen lehetőséged fellépni), olvasd végig és alkalmazd ezt a néhány trükköt. Abban az esetben, ha már csinálod, az sem baj, itt a lehetőség számodra, hogy sokkal jobbá tedd az élő közvetítésed.  

Először is kezd el javítani a minőségét az élő streamednek, és egyben megérteni, hogyan tud jobban működni az egész és egy sokkal sikeresebb online közvetítéssel leszel megjutalmazva. 

10 Dj élő közvetítés alatt elkövetett hiba

1. Nem veszed figyelembe az élő közvetítés hátterét

Senki sem a rumlis szobádra kíváncsi. Mielőtt elkezded a közvetítést teszteld a kamera állást. Lehetséges, hogy be kell zárj néhány ajtót, kitakarítani picit vagy pedig az eszközeidet átpozícionálni. 

Ha van esetleg DJ világításod akkor azt is kötsd be és picit sötétítsd be a szobádat. Ez már egy picit megnyerőbbé is teszi a videódat. Valamint bizonyosodj meg róla, hogy a nézők rendesen látnak téged és ha lehetséges akkor a kontrollert vagy a dj pultot is egy picit. 

Érdekel a Dj-zés, pörgetnéd a lemezeket? Jelenkezz Dj képzésünkre.

2. Nem jelented be, hogy az adott zene nem a tiéd az élő közvetítés során

Soha nem lehetsz elég óvatos. Mikor elkezded a közvetítést akkor írd meg kommentben, hogy „Nem rendelkezem a szerzői jogokkal ehhez a zenéhez”. Rögzítsd a kommentedet, így legfelül fog elhelyezkedni a kommentek között.

Ez nem csökkenti a valószínűségét annak, hogy leállítják a streamedet, de legalább tiszta lapokkal játszol és itt az érték a djskedésben van és a közösségi élményben, amit nyújtasz – nem abból akarsz hasznot húzni, hogy más zenéjét játszod. 

élő közvetítés maszks

3. Nem válaszolsz a kommentekre

Ne legyél az a DJ, aki úgy tesz mintha nem látná a kommenteket és nem válaszol a rajongóinak.
Nézz a kommentekre – ez az új „nézz a tömegre”.  Az, hogy a szemedet csak a laptopodra szegezed az egyálalán nem néz ki jól a táncparkett számára sem, sem az élő stream számára.
Ha válaszolsz a kommentekre az mindenféleképpen vonzza a nézőket, de egyéb dolgokat is kipróbálhatsz, mint például énekelni, táncolni stb. 

A legjobb módja ennek, ha van valaki melletted, aki állandóan tudja nézni a kommenteket. Ez a személy pedig tud válaszolni a kommentekre, valamint pár percenként tudja a nézőket emlékeztetni a következő livestream időpontjára vagy éppen bármiféle reklámozni valót is meg tud osztani a nézőkkel. 

4. Nem nevezed meg azt, amit csinálsz az élő közvetítés alatt

Valahol a kamera keretében helyezz el feliratot, hogy mit is csinálsz valójában, mint például „Sammy #maradjotthon All Day Dance Party, 10:00-22:00” vagy „DJ Zen Music Party, 20-22h”.
Nem minden követőd DJ! Közöld az emberekkel, hogy mi történik a live videóban és meddig fog tartani. 

Nem is olyan régen láttam, hogy DJ Von Kiss maga mögé helyezett egy táblát, amire ráírta „Club Von Kiss”. (Valamint maga mellé helyezett egy kis festőállványt, amire ráírta „Nem rendelkezem a szerzői jogokkal ehhez a zenéhez” – lásd. a második hibát).
Imádom, az ötletet, ahogy nevet ad a virtuális klubjának. 

Ha már élőben közvetítesz, miért nem lépsz túl a sima élő közvetítőkön és hozod létre a saját márkád, virtuális klubodat most? 

Minden héten, ahogy a nézőid becsatlakoznak ugyanazt az élményt nyújtod nekik, ugyanabban az órában, ugyanolyan világítással, hangzással, amelyek mind felismerhetővé teszik a „márkádat”.

Kitudja? Ha most ezt jól csinálod, lehet, hogy egy olyan show-t építesz, amely hűséges rajongókat is hoz magával és ez folytatódhat a jövőben is…

5. Nem kérsz borravalót

Jelenleg jogilag ez most egy aknamező (úgy is értelmezhető, hogy mások zenéjét teszed pénzzé), de ezt a cikket a koronavírus idején írom, amikor rengeteg DJ nem tud dolgozni egyáltalán és még mindig sok embernek van normál jövedelmi forrása.

Az élő videót nézők feltehetően megértik, hogy nehéz időket élsz meg és megvan a hajlandóság, hogy az emberek támogassák a kis vállalkozásokat – azaz téged!

Tehát ehhez mérten, nem gondoljuk, hogy félned kéne kitenni a PayPal e-mail címedet vagy a Venmo linkedet, vagy akár az, aki válaszol a kommentekre megoszthatja ezt a nézőkkel. Ezekben az időkben sokat számít egy kis segítség. 

6. Rádió verziós zenéket játszol

A leggyorsabb módja annak, hogy „lelődd” a videódat az Instagramról, Facebookról, ha rádió verziós zenéket játszol, amikkel szerzői jogokat sértesz.

De gyors mash-upok és remix verziók keverésével (például 1 rész lejátszása és keverése) nagy esély van rá, hogy ki tudod védeni a szerzői jogi algoritmusokat.

Ami még szintén segíthet, ha bátran használsz effekteket és szkreccselsz.  Valamint, az is segíthet, ha egy játszott zene 5% vagy 10%-al gyorsabb vagy lassabb, mint az adott BPM.

Valamint, ha a zene lejátszása közben beszélsz a „virtuális tömeghez” az is egy segítség lehet.
Azt viszont vedd figyelembe, hogy ezek mind nem garantált módszerek arra, hogy kockázatmentesen közvetíts – ez jelenleg a játék természete.

7. Nem használsz audio logót (name drop)

Amikor egy clubba játszol vagy egy esküvőn akkor vegyes érzelmek vannak a „DJ drop”-ok (egy narrátor által felmondott szöveg, amely a nevedet mondja, mint például „a lemezjátszóknál DJ Hans”) használatát illetően. De az élő közvetítésed alatt tökéletesen megfelelnek, persze mértékkel, ne túl gyakran használd őket.  

Ez nem csak abban fog segíteni, hogy a szerzőjogi algoritmust „kijátszd”, de ezzel a 4. módszernél említett hibát is kipipálhatod, hisz a neved, vagy akár egyéb információkat is említhetsz a drop-pal. 

8. Gyenge hangminőség

Múltkor egy általam kedvelt DJ élő közvetítését néztem és arra lettem figyelmes, hogy sokkal halkabb a közvetítése, mint a többi dj-nek. A lányommal beizzítottuk a disco fényeket otthon és készen is álltunk a bulira… de nem ütötte meg a mércét. Ne kövesd el azt a hibát, hogy elhanyagolod a hangminőséget. 

iRig Stream

élő közvetítés irig

Az iRig Stream egy olyan hangkártya, ami telefonokkal és tabletekkel is működik és javítja is a hangminőséget az élő streaming közben. 

Sokféle módszer van a hang javítására. Ha nagyon fel akarsz vágni, akkor vehetsz egy olyan hangkártyát, amely telefonnal is működik és megfelelő bemenettel rendelkezik, hogy összekötsd a keverővel vagy akár meg is „hekkelheted” a mikrofon bemenetelét a TRRS-TRS kábellel (habár ez nem mindig működik. 

Mielőtt élőbe mennél mindenféleképpen teszteld a hangot, helyezd a telefonod a hangfalak közelébe – vedd el a telefonod és visszhangozni fog majd a hangerő is lecsökken, ami nem túl ideális.

Miért nem csatlakoztatod a mikrofonod és teszel úgy mintha tényleg egy klubban lennél és a közönséghez beszélnél? Ez a közönséggel való beszélgetési „stílus” még mindig jobb, mintha csak a levegőbe beszélnél, még akkor is, ha valójában egyedül vagy a szobádban. Igaz nem népszerűsíted az ital akciókat stb., de ugyanúgy tudsz például szülinapi köszöntéseket csinálni.

9. Nem vagy interaktív a nézőkkel

A 3. hibánál már említettük a kommentekre nem válaszolást és azt ajánlom, hogy a 8. hibánál említett mikrofont használd. Az, ha a laptopodat nézed végig, az igen unalmas lesz a nézőid számára. Tarts szemkontaktust! Lehet kellemetlen számodra a kamerába nézni és beszélni, de ez nem jelenti azt, hogy ezen nem tudsz túlesni, meg fogod szokni. 

A “hit that heart button on the right for me” az új “put your hands up”. A “everyone give me a thumbs up emogee”pedig az új „let me see you bounce”. 

10. Nem hirdeted meg előre a közvetítést

Mint, ahogy azt a rendes előre betervezett nyilvános buliknál is szokták, oszd meg az instagramon. Közöld, hogy mikor és mit fogsz csinálni. Ami szintén fontos, hogy a Live végén közöld a nézőkkel, hogy mikor várható a következő élő set.   

Abban az esetben, ha kockáztatsz és a Facebookon indítasz élő közvetítést akkor a Facebook Watch Party-nál ellenőrízd, hogy amikor elindítod a közvetítést a nézők lássák egymást (mint a Zoomnál a konferencia módban). 

Ahogy azt már említettem ezt a cikket a koronavírus kijárási tilalma alatt írtam és nincs is jobb alkalom ennél, hogy neki fogjatok és kipróbáljátok magatokat az élőzésben. 

Számos olyan csoport és szervezet van most (iskolák is), akik nagyon örülnének, ha egy DJ megtisztelné őket egy virtuális bulival.

Pedálú rengeteg iskolásnak hiányoznak a barátai és a közösségben való lét, ezért miért is ne csatlakozzanak a virtuális bulihoz? Ezzel segítjük a szülőket is, hisz lefoglaljuk a gyerekeket. Ha nem tarthatják meg az év végi bált, miért is ne legyen online bál? Jobb, mint a semmi.

Sokan az erkélyen tartottak „erkély DJ set”-et, amit élőben közvetítettek. Miért nem próbálod ki?

Vagy kifejezetten edzésre is készíthetsz dj szetteket, hogy motiváld az embereket a végtelen unalmas beltéri köredzéseken. Amikor ezen sorokat írom, még csak egy hete vagyok bezárva, és már rosszul vagyok az ugrálókötelezéstől. Miért is ne kínáljunk az embereknek előre időzített köredzés mixeket. Ezáltal ne csak a zenéket élvezhessék, de az időintervallumokat se kelljen fejben tartaniuk, mérniük.

Végezetül

A dj-k most rengetek lehetőségbe tudnak kapaszkodni. A tömegek, akik az otthonaikban vannak rabságban, a zene az egyetlen dolog, amely a józan eszüket még képes a helyén tartani. Ne felejtsük el a zene erejét, vagy azt, hogy szakmánk miért is létezik. Sokkal többek vagyunk egy esküvői zenedoboznál, vagy egy bár háttér zenéjénél. A zene segít elfeledni a valóságot, és ki más tudná ezt jobban közvetíteni, mint mi, a djk.

Forrás: Digitaldjtips