Fill készítése FL Studio segítségével!

Ebben a videóban a zenei elemek összekötését segítő úgynevezett Fill zenei egységeket mutatunk be nektek.

Mi is az a Fill?

A fill lényegében bármi lehet, bármilyen hangszerből állhat. Legtöbbször dobokat használnak arra, hogy megoldják a zenei összekötéseket. Fx vagy effekt hangok is sokszor részét képezik ezeknek az átkötéseknek. Ebben a videóban a Filleket pattern módban egy beépített dob géppel az FPC-vel fogjuk felépíteni. A hangok megfelelő kiválasztása elengedhetetlen egy jó fill felépítéséhez. Megismerkedünk az arpeggio midi effekt működésével illetve, hogy ennek segítségével hogyan tudunk véletlenszerű sémákat (patterneket létrehozni.) A különböző automatizációk nagyban segíthetik a véletlenszerűséget. Előkerül az Edison plugin is, amiben még érdekesebb dolgokat létrehozni az alapból midi beállítottságú FPC dobgép segítségével.

Érdemes több felvételt is készíteni, majd audióként összevagdosni. A videó második felében a saját hangmintákat használunk, hogy még érdekesebb legyen az adott fill. Fontos megjegyezni, hegy különböző szintetizátor hangokat is berakhatunk az adott szekvenciába, hogy még pörgősebb legyen a Fill-ünk. Természetesen, ha jól átgondolt koncepciónk van, akkor a véletlenszerűséget a minimálisra csökkenthetjük. Póbáljunk meg minél több hangszer használni. Érdemes a tört ütemeket is kipróbálni. Mint például a triolák (triplets).

Az Fl Studio pattern módja és beépített sampler-re még több lehetőség ad, mint például egy Ableton esetében. Használd ki a Daw szekvenszered adta lehetőségedet. Abletonban ugyan másképp lehet ezt megoldani, viszont Live act-ként is kiprobálhatod az összerakott fill-eket. Nem árt viszont Push 2 vagy Novation launchpadokat beszerezni, hogy még kreatívabb és élőbb érzést tudj adni a filleknek.

További tartalmak

Amennyiben érdekelnek további videók és hasznos tartalmak, úgy látogass el FL Studio blogunkra, ahol további ingyenes videókat találhatsz a zeneszerkesztésről FL Studio környezetben. Már kapható az FL Studio könyvünk is, amiből akár otthon is megtanulhatod a zeneszerkesztés fortélyait. Amennyiben érdekel, itt megveheted tankönyvünket!

 

 

Tetszett a poszt érdekel a zeneszerkesztés a lekeverés? Akkor jelentkezz iskolánkba!

 

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj extra kedvezményeket kurzusainkból!

[mc4wp_form id=”2149″]

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük