Ebben a segédletben betekintést nyerhetsz abba, hogy egy teljes accapellából hogyan szedj ki szavakat, szótagokat és hangokat, illetve ezeket hogyan rakd bele a zenédbe. Persze arról is szó esik, hogy hogyan effektezd kreatívan az egyes vocal szólamokat.

Vocal processzing

Manapság az egyik legnagyobb fejtörést a vocal beillesztése okozza a zeneszámokba. A legtöbb stílusban a legfontosabb elem a vokál természetesen. Különösen a modern pop szakmában. Több fajta módszer van, amivel különösen jól hangzó vokálokat tudunk összerakni. Párat most felsorolunk itt.

1. Top-end boostolása (erősítése)

Ez talán a legegyszerűbb és leggyorsabb módja hogy igényes lokálunk legyen. A legtöbb olcsóbb mikrofonba hiányzik az igai magas tartomány ezt egy EQ-val tudjuk orvosolni felvétel után. A legkézenfekvőbb módja ennek ha 10khz-es tartomány valamilyen analog modellezésű EQ-val (UAD kártya) 2 db-el megnöveljük. Természetesen érdemes kísérletezni más tartományokban. 6 kHz környékén is érdemes nézelődni itt érdemes picit többet is emelni akár 5 db-elt. Viszont figyeljünk rá, hogy ne legyen túl harapós és érces a teteje.

2. Használjunk vocal de-essert

Amint az előbbiekben felvázolva elkezdjük erősíteni a top-end tartomány egyből előjön az úgynevezett Sibiliant effekt. Ennek lényege, hogy az S hangok nagyon felerősödnek és ezt kompenzálnunk kell. Ennek egyik megoldása a De-esser pluginek használata. Használata roppant egyszerű a mixelés fázisban 80%.ban használni is kell. Az effekt lánc elején vagy végén érdemes használni.

3. Tűntessük el a magas hangok rezonanciáját

Ez akkor lehet szempont ha nem ideális lehallgató szobában vagyunk. Egy eq segítségével végigtudjuk sweepelni a frekvencia tartományt és a különösen hangos kiugrásokat egy szűk bell eq-val ki iktathatjuk a vokál felvételből.

4. Vocal dinamika kontrolálása automatizációkkal.

A mai modern hangzás elérése érdekében a vokál felvételek dinamikáját érdemes super egységessé tenni. Szinte az összes szótagot érdemes azonos hangerőn tartani. Ehhez a kompresszor önmagában sokszor már kevés. Ehhez úgynevezett agutomatizációkat érdemes készíteni a DAW szoftveren belül. Érdemes ezt megtenni még mielőtt kompresszálnánk a szignált.

5. Limiter segítségével elimináljuk a peak kilengéseket

Kompresszálás után használni a limitálást egy másik igen kiváló módszer arra, hogy kontroláljuk a dinamikát. Nem szükséges agresszívan limitálni (kivéve ha nagyon kompresszált szignált szeretnénk létrehozni). Célunk a 2db-es gain redukció.

6. Próbáld ki a multiband kompressziót

A vokalista különböző regiszterek között képes énekelni, különböző módon tud változni hangszíne is. Például képes mélyebb tartományokat is kiénekelni, de előfordulhat, hogy itt már „koszos” lesz a hangja a mixben.

Viszont ahelyett, hogy megpróbálnánk ezeket a frekvenciákat eltűntetni próbáljuk meg egy multiband kompresszor segítségével kontrolálni az adott frekvenciát. Bármilyen frekvencia kilengés tapasztalható a vokál részek közt inkább multiband kompresszor segítségével próbáljuk megoldani, ahelyett hogy EQ-ut használnánk.

7. Szaturáció segítségével próbáljuk kiemelni a vocal hangokat

Manapság az Eq market nem elég ahhoz, hogy megfelelően kielemjük a vokálunkat a mixből. A különböző szarurációs pluginek nagyban tudják segíteni munkánkat azzal , hogy több felharmonikust beleraknak a mixbe. Ilyen például a Fabfilter Saturn plugin.

8. Használj delayt reverb helyett.

A modern hangzású zeneszámokban a vocal hangok az arcodba kell hogy szóljanak. Reverb használata pont az ellenkezőjét hivatott előidézni. Ehelyett használjuk úgy nevezett stereo slapback delay effektek ami kellő mennyiségű sztereóképet ad.

Használjunk (0-10%)-os feedbacket és picit eltérő időket a jobb és bal hangszórón. A legjobban az 50-200ms a legjobb ilyen célokra de ez bpm mértékétől függ.

For a modern sound, the vocals need to be upfront and in-your-face. Applying reverb to the vocal does the opposite of this, so is undesirable.

9. Adjunk plate reverbet a vokál szignálunkhoz.

Nagyobb stereo szélesség és mélység elérése érdekében adjunk egy kis stereo plate reverbet a vocalra. Viszont fontos, hogy ne legyen drasztikus csak éppen észrevehető az előző tippunkhöz igazodva. Induljunk ki a legkisebb decay time-ból ami csak lehetséges és használjunk 60 ms-os pre-delay timot így még több karaktert kap a tranziensünk.

10. Adjunk chorus effektet a vokál felvételünkhöz

Másik kiváló módja annak, hogy egy kicsit megfényesítsük és mélységet adjunk a vokálunknak ha használjuk a chorus effektek. Megint csak nem tanácsos hogy nagyon észrevehető legyen.

Tetszett a poszt többet megtudnál az ableton effektjeiről? Gyere el bemutató napunkra.